Femeile sprijinite de partenerii lor în timpul sarcinii și la naștere au mai puține complicații în sarcină și în timpul travaliului și suferă mai puțin de depresii post-natale. Rolul tatălui în pregătirea pentru naștere este extrem de important. Cu cât tatăl se implică mai mult, iar pregătirea pentru naștere este o misiune în 2, cu atât tații sunt mai apropiați de bebeluș, au o stimă de sine crescută și o relație de cuplu mai bună – arată studiile.
Mama duce greul în sarcină, dar și responsabilitățile tatălui sunt multe. Dacă în prima perioadă a sarcinii, viitoarea mămică așteaptă de la partenerul ei să fie empatic și să îi fie alături în perioada grețurilor de sarcină sau să fie prezent la consultațiile din timpul sarcinii , acum, în trimestrul trei de sarcină, când pregătirea pentru naștere intră pe ultima sută de metri, abilitățile organizatorice ale tatălui și capacitatea lui de a rezolva probleme sunt foarte de folos.
Pregătirea pentru naștere - ce face tati:
Tatăl se implică în planul de naștere
Asta nu doar pentru a avea pas cu pas informații despre ce se întâmplă, dar și pentru a putea interveni cu soluții alternative în caz de schimbare de plan.
Participă la cursuri de pregătire pentru naștere
Învață și el, alături de viitoarea mamă care sunt etapele nașterii, ce înseamnă o naștere naturală , care sunt semnele care anunță nașterea, ce se întâmplă în timpul travaliului.
Ține legătura cu medicul
Unele detalii despre sarcină și naștere le pot induce anxietate viitoarelor mămici. Este de ajutor dacă tatăl vorbește cu medicul despre anumite situații care pot apărea în timpul nașterii sau imediat după, pentru a ști ce să facă și cum să fie alături de partenera lui la nevoie.
Împarte și deleagă responsabilitățile
Discuția despre rolurile de părinți și împărțirea responsabilităților trebuie purtată încă din timpul sarcinii. Odată venit pe lume bebelușul, nu va fi prea mult timp pentru discuții (nici pentru somn, de altfel).
Ce fel de tată, respectiv, mamă, vă doriți să fiți, care sunt valorile voastre despre creșterea copilului, dar și împărțirea administrativă a lucrurilor de făcut în perioada imediat următoare nașterii sunt aspecte de lămurit acum. Tati este cel care va delega și externaliza din sarcini – către rude și prieteni, când veți avea nevoie de ajutor, și tot el va avea grijă ca cei din jur să nu te sufoce cu sfaturi necerute.
Reorganizează bugetul și ajustează planul de familie
Da, cineva trebuie să fie ministru de finanțe. Și trebuie să intervină atunci când mama vrea să cumpere 1001 lucrușoare pentru bebeluș, pe care, cel mai probabil, nu le veți folosi vreodată. Confortul mamei este important, instinctul ei de cuib este puternic, dar un plus de realism nu strică în această perioadă în care aveți, oricum, și un plus de cheltuieli. Așa că ar fi bine ca tati să se ocupe de reorganizarea bugetului familiei și să ajusteze planurile făcute înainte de aflarea veștii că veți deveni părinți – poate că o casă de vacanță nu este cea mai bună investiție acum. Sau, dimpotrivă, un loc unde să mergeți în 3 devine pentru voi mai important ca niciodată.
Vorbește cu alți tați când are nevoie
Perioada sarcinii este stresantă pentru amândoi. Mama poartă kilogramele în plus și bebelușul în burtică, dar tatăl poartă grija că nu va fi un tată suficient de bun, e preocupat de gândul că viața sexuală după naștere (LINK ACTIV) se va schimba și e îngrijorat că va trebui să muncească mai mult la birou pentru a avansa și a susține financiar familia mărită. Toate aceste gânduri și anxietăți pot fi împovărătoare. Și deși comunicarea în cuplu este foarte importantă, nu toate subiectele pot fi discutate exclusiv între parteneri. O discuție cu prietenii tătici cu experiență poate fi de folos. Sau chiar o ședință de consiliere cu un psiholog specializat în relația de cuplu. Aceasta poate fi chiar prima decizie bună pe care o ia pentru familia lui pe cale să se mărească. Felicitări, tati, te descurci deja minunat!