Mai ai 6 săptămâni de sarcină!
Corpul tău în săptămâna 34 de sarcină
Burtica ta e și mai mare, te vei duce la baie ceva mai des, pentru că presiunea pe vezica urinară va fi ceva mai mare.
Cel mai probabil buricul tău iese deja în afară. Zona este destul de sensibilă, așa că ți-ar putea fi de folos să folosești creme hidratante și poartă lenjerie de bumbac, cât mai moale, pentru a evita iritațiile.
Te simți destul de greoaie, și asta și din cauza excesului de lichide care se acumulează în corp. Să bei apă în această situație pare contraproductiv, dar, de fapt, apa te ajută să elimini lichidele în exces, drenând și limfa și eliminând toxinele. Cea mai importantă investigație din această perioadă – morfologia de trimestrul 3 – a avut loc deja între săptămânile 30-32, dar în funcție de specificul sarcinii tale, medicul poate recomanda mai multe ecografii, dat fiind că acestea sunt neinvazive, nedureroase și au o mare precizie de diagnostic.
Simptome în săptămâna 34 de sarcină
Vederea ți se pare puțin încețoșată în aceste zile și este posibil să nu fie doar o părere. Ca toate celelalte părți ale corpului tău, ochii sunt influențați de acțiunea hormonilor de sarcină. Îi simți mai uscați, simptom supărător mai ales dacă porți lentile de contact. Sub presiunea fluidelor care se acumulează la nivelul ochilor, unghiul de refracție se poate schimba și este posibil ca persoanele care poartă ochelari să perceapă modificări de vedere. Ochelarii sunt de preferat în locul lentilelor de contact în această perioadă în care ochii tăi sunt deja sensibili.
Nu te grăbi să schimbi dioptriile – în cele mai multe dintre cazuri, vederea revine la normal după naștere. Ține cont, totuși, de faptul că problemele de vedere (vedere încețoșată, pete sau puncte luminoase) pot fi și un semn de preeclampsie, așa că raportează orice ți se pare în neregulă medicului tău.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Scurgerile vaginale mai abundente sunt normale în timpul sarcinii. Dar dacă se schimbă consistența, culoarea sau aceste scurgeri sunt însoțite de mâncărimi și un miros neplăcut, ele pot fi semnul unei infecții. Micile sângerări pe care le poți observa în săptămâna 34 de sarcină pot apărea după sex sau o examinare pelviană. Orgasmul în săptămâna 34 de sarcină nu este periculos pentru bebeluș, iar într-o sarcină fără probleme poți fi activă sexual, dacă te simți confortabil, până la naștere. În cazul în care ai un risc de naștere prematură, medicul te va sfătui să te abții de la contacte sexuale în ultimele 2-3 luni de sarcină, orgasmul și prostaglandinele din spermă putând declanșa contracțiile uterine de aceea, pentru gravidele fără contraindicații este recomandată folosirea prezervativului. Vorbește cu medicul tău, pentru a evita orice risc pentru bebeluș.
Bebelușul tău în săptămâna 34 de sarcină
Bebelușul tău are deja cam 45 cm și cântărește aproximativ 2,2 kg. Pe măsură ce el crește și peretele uterin se subțiază, ai șansa (rară, e drept) de a vedea forma unui picior sau a unui pumn prin burtica ta: ce senzație ciudată și frumoasă!
Dacă l-ai vedea acum la o ecografie 4D, ai putea avea o imagine foarte clară despre cum va arăta când va veni pe lume. Doar culoarea ochilor nu va fi aceeași – ea depinde de cantitatea de melanină. Oricum, culoarea ochilor nu este definitivă nici la naștere și se poate schimba pe parcursul primului an de viață sau chiar și ulterior.
Dacă ai un băiețel, să știi că în săptămâna 34 de sarcină el este complet „echipat”, testiculele coborând acum din abdomen în scrot. La 3-4% dintre băieței acest lucru se întâmplă însă abia după prima aniversare.
Dacă vrei să afli mai multe despre fiecare săptămână de sarcină, folosește Calculatorul de Sarcină și intră în programul Sarcina ZEN.