Mai ai 7 săptămâni de sarcină!
Corpul tău în săptămâna 33 de sarcină
Ai multe lucruri de sărbătorit în săptămâna 33 de sarcină. Unul dintre ele este că bebelușul are acum un sistem imunitar. În săptămâna 33 de sarcină anticorpii tăi trec prin placentă către bebeluș, în timp ce el continuă să își dezvolte sistemul imunitar, care-l va proteja după venirea pe lume.
Dacă simți mișcările bebelușului ceva mai puternic în această săptămână asta se întâmplă pentru că el a crescut semnificativ, și deși lichidul amniotic este în săptămâna 33 de sarcină la capacitate maximă, spațiul de mișcare pentru bebelușul tău devine neîncăpător, iar peretele uterului mai subțire. Ține kilogramele sub control și hidratează-te bine, pentru că starea ta de sănătate influențează direct cantitatea de lichid amniotic. Tensiunea arterială mărită, obezitatea și deshidratarea sunt principalii factori de risc pentru un nivel scăzut de lichid amniotic, în afara unor malformații fetale.
Iată ce se mai întâmplă cu tine și cu bebe la 33 săptămâni de sarcină.
Simptome în săptămâna 33 de sarcină
Poți simți dureri abdominale în săptămâna 33 de sarcină. Durerea de ligament rotund este percepută ca o crampă sau o înțepătură în partea de jos a abdomenului (pe ambele părți) și se manifestă în special când schimbi poziția brusc, te ridici, te așezi, tușești, râzi sau strănuți. Vei observa că te ajută să stai cu picioarele ridicate (de folos și pentru reducerea edemelor) sau să porți un brâu elastic, care să susțină greutatea burticii.
În timp ce unele dureri de burtă în săptămâna 33 de sarcină sunt simptome normale pentru această perioadă a sarcinii, altele pot indica un travaliu timpuriu, mai ales când sunt însoțite de sângerări, pierdere de lichid amniotic, senzație de presiune foarte mare în zona pelviană: vorbește imediat cu medicul tău dacă observi aceste simptome. Bebelușul tău are acum aproximativ 43 cm și 1,9 kg și înghite aproape o jumătate de litru de lichid amniotic pe zi: uimitor, nu? Oasele capului sunt încă moi, pentru ca bebelușul să poată să treacă mai ușor prin canalul de naștere.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Ce mai poți observa în săptămâna 33 de sarcină: te supraîncălzești (dă vina pe volumul crescut de sânge și pe creșterea ratei metabolice pentru asta), sânii sunt brăzdați de vene vizibile , respiri mai greu, îți pot apărea vene varicoase. Secreția de colostru în săptămâna 33 de sarcină nu este un simptom neobișnuit. Nu te speria: este doar o etapă de pregătire a sânilor pentru alăptare.
Bebelușul tău în săptămâna 33 de sarcină
Pentru că peretele uterin devine mai subțire, mai multă lumină ajunge în căsuța lui intrauterină, și bebe poate reacționa la stimuli luminoși. Deși mai are câteva săptămâni bune până la venirea pe lume, se comportă deja ca un omuleț. Ține ochii închiși atunci când doarme și deschiși când e în stare de veghe și își exersează abilitățile care îi vor fi de folos după naștere.
Este perioada în care dat fiind ritmul lui rapid de dezvoltare, bebelușul tău are nevoie de foarte mulți nutrienți, în special calciu, care intră în compoziția sistemului osos.
Dacă vrei să afli mai multe despre fiecare săptămână de sarcină, folosește Calculatorul de Sarcină și intră în programul Sarcina ZEN.