Mai ai 16 de săptămâni de sarcină!
Corpul tău în săptămâna 24 de sarcină
În săptămâna 24 de sarcină ai trecut de jumătatea celui de-al doilea trimestru de sarcină. Simți mișcările bebelușului tău ceva mai puternic și mai frecvent în săptămâna 24 de sarcină, și pe măsură ce musculatura lui se dezvoltă va fi din ce în ce mai activ, mai ales că are încă suficient spațiu de manevre în burtica ta.
Dacă ai pierdut socoteala și te întrebi 24 de săptămâni de sarcină câte luni sunt?, te lămurim: în săptămâna 24 de sarcină ai intrat în luna a șasea de sarcină și poți sta deja ceva mai liniștită: un bebeluș care vine pe lume la 24 de săptămâni este considerat „viabil”. Ai grijă de tine, astfel încât să previi, totuși, o naștere prematură: alimentează-te corect, ferește-te de infecțiile urinare, rămâi activă și ține kilogramele sub control. În săptămâna 24 de sarcină greutatea recomandată este de 6,5-7,3 kilograme în plus pentru mamele care aveau un indice de masă corporală normal înainte de sarcină.
Simptome în săptămâna 24 de sarcină
Pe lângă dureri de spate, cârcei, sau modificări la nivelul pielii, în săptămâna 24 de sarcină este posibil să observi că buricul îți este împins în afară, că ai anumite probleme de vedere sau să te confrunți cu simptomele sindromului de tunel carpian. Fața bebelușului, deși încă foarte mică, este complet formată – are toate trăsăturile, plus gene, sprâncene și păr. Te va surprinde însă să afli că în săptămâna 24 de sarcină, bebelușul tău nu e nici blond, nici brunet, ci are părul alb. Pigmentul care va da culoare părului nu s-a produs încă.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Iată de ce! Aproape toate viitoarele mame observă la un moment dat în timpul sarcinii că buricul le iese în afară, împins fiind de uterul în creștere. Va reveni la normal după naștere, nu te îngrijora!
Dacă îți simți degetele și încheieturile amorțite când ajungi la 24 de săptămâni de sarcină, acestea sunt simptome asociate sindromului de tunel carpian. De multe ori de cauză necunoscută, acest sindrom este declanșat de mișcări repetitive, pe o durată lungă (precum scrisul la computer, mânuirea periilor de către coafeze, sau asamblarea obiectelor la bandă), dar pe femeile însărcinate le afectează din alte motive. Fluidele acumulate în exces în țesuturi (inclusiv la nivelul mâinilor și degetelor) determină la nivelul tunelului carpian creșterea presiunii asupra nervului median. Aceasta are ca efect senzațiile de amorțeală, furnicături sau durere în degete, palme sau încheieturi.
Dacă lucrezi mult pe computer, ai grijă să faci des pauze, folosește o tastatură ergonomică și stai la birou astfel încât să menții coatele îndoite la 90 de grade și să ai umerii relaxați și foarte important este ca mâna să fie în prelungirea antebrațului, nu în extensie sau flexie pronunțată. Mai poți diminua din simptomele asociate sindromului de tunel carpian evitând să mănânci prea sărat, făcând regulat sport și mergând la masaj.
Bebelușul tău în săptămâna 24 de sarcină
Te întrebi cum arată bebe la 24 de săptămâni de sarcină? Are aproape 30 de cm și cântărește 610 g.
În săptămâna 24 de sarcină debutează faza alveolară a dezvoltării pulmonare, prin procese complexe de diferențiere ce se vor desfășura continuu de acum înainte pe toată perioada sarcinii și chiar în perioada post-natală imediată. Pentru a putea funcționa în afara mediului intrauterin trebuie însă să producă mai întâi o substanță numită surfactant, ceea ce se întâmplă, de obicei, după săptămâna 26 de sarcină.
Dacă vrei să afli mai multe despre fiecare săptămână de sarcină, folosește Calculatorul de Sarcină și intră în programul Sarcina ZEN.