În cantități mici, vitamina A în sarcină este esențială pentru dezvoltarea celulelor, a oaselor, a pielii, ochilor și dinților bebelușului, precum și pentru dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Un nivel insuficient poate determina nașterea prematură, probleme ale ochilor și pielii, în timp ce doze prea mari de vitamina A în sarcină pot cauza probleme serioase de dezvoltare a fătului.
Deficiența de vitamina A este o problemă de sănătate publică în multe părți ale lumii, în special în țări din Africa și Asia de Sud-Est. Ea poate cauza probleme de vedere și crește riscul de boli și infecții pentru copii. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că riscul de deficiență de vitamina A este mai mare în trimestrul trei de sarcină, fiind cauzat de dezvoltarea fetală accelerată și de creșterea volumului de sânge. Totuși, pentru că un exces de vitamina A este la fel de periculos pentru bebeluș ca și deficiența, în special în primele 60 de zile de la concepție, se recomandă suplimentarea doar în cazurile în care alimentația nu poate acoperi necesarul zilnic recomandat de vitamina A.
De aceea, în timpul sarcinii sunt de evitat suplimentele de multivitamine care conțin cantități importante de vitamina A. Pentru a evita riscurile, cere sfatul medicului înainte de a lua suplimente de vitamine și minerale, atunci când ești însărcinată!
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Vitamina A în sarcină – care este necesarul
Să acoperi necesarul de vitamina A în sarcină, fără să-l depășești până la punctul la care devine periculos pentru făt, este o misiune destul de delicată. Dar o alimentație echilibrată va asigura necesarul de vitamina A în sarcină, doar puțin mai crescut decât în mod normal – 100 micrograme pe zi. O jumătate de cană de broccoli furnizează 60 de micrograme de vitamina A, în timp ce o jumătate de cană de morcovi conține 459 de micrograme de vitamina A. Pentru că este liposolubilă (solubilă în grăsimi), vitamina A poate fi stocată în corp.
Surse nesigure de vitamina A în sarcină
Ficatul (de vită în special), pateul de ficat și unele produse tradiționale care au în compoziție ficat conțin cantități mari de vitamina A și sunt alimente de consumat cu prudență în sarcină. La fel, suplimentele care conțin vitamina A sub formă de retinol sunt contraindicate.
Surse recomandate de vitamina A în sarcină
- Produse lactate și ouă (spală bine coaja ouălor și nu le consuma crude, pentru a evita riscul de infecție cu Salmonella!)
- Vegetale cu frunze verzi, precum spanacul sau varza kale
- Pepene verde, mango, caise
- Legume galbene sau de culoare portocalie – morcovi, ardei gras, dovleac