Dorința vine și pleacă, pe măsură ce simptomele de sarcină îți influențează starea fizică și pe cea emoțională, iar corpul tău trece prin transformări din ce în ce mai mari de-a lungul celor 9 luni. Pentru cele mai multe dintre femei, sexul în sarcină este sigur. Și este și foarte plăcut, senzațiile fiind intensificate de volumul de sânge mărit și sensibilitatea crescută la nivelul pielii. Sexul în sarcină este însă și un subiect de îngrijorări legate de siguranța bebelușului. Specialiștii îți spun ce este sigur și ce precauții se impun când faci sex în sarcină.
Mulți dintre viitorii părinți se tem că sexul în sarcină ar putea vătăma bebelușul. El este însă în siguranță, protejat de uter și lichidul amniotic, așa că viața voastră sexuală nu îl afectează, atât timp cât sarcina este una fără complicații. Sexul în sarcină nu provoacă pierderea sarcinii – când acest lucru se întâmplă, el este cauzat de faptul că fetusul nu se dezvoltă normal, nu de o viață sexuală activă. Cel mai indicat ar fi ca la primele consultații în timpul sarcinii să vorbiți amândoi cu medicul, pentru a vă lămuri anumite temeri sau preocupări legate de sexul în sarcină și a vă putea bucura de intimitatea voastră și pe parcurul celor 9 luni.
Sexul în sarcină în primul trimestru
Modificările hormonale din timpul sarcinii le influențează în mod diferit pe viitoarele mame. Unele observă că au un apetit sexual foarte crescut, în timp ce pentru altele, sexul în sarcină nu este deloc o prioritate. Hormonii de sarcină și fluxul sanguin crescut în zona pelviană pot intensifică senzațiile din timpul actului sexual și provoacă orgasme mai intense. În plus, faptul că nu mai trebuie să îți faci griji cu momentul optim pentru concepție poate fi eliberator și te ajută să te bucuri mai mult de viața sexuală în timpul sarcinii.
Nu toate femeile se gândesc des la sex în sarcină în primul trimestru, însă. Pentru multe, starea de rău și senzația de oboseală accentuată sabotează pentru o perioadă viața sexuală a cuplului. Nu te blama dacă aceasta este și cazul tău. Discută sincer împreună cu partenerul tău și găsiți alte modalități de a vă bucura de intimitatea în doi.
Sexul în sarcină în trimestrul doi
Pe măsură ce nivelul de HCG (gonadotropina corionică umană) descrește în trimestrul doi de sarcină, progesteronul și estrogenul ajung și ele la un echilibru. Greața de sarcină dispare, la fel și senzația de oboseală.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Nivelul tău de energie crește, la fel și libidoul tău, în timp ce burtica ta nu este foarte proeminentă. Trimestrul doi de sarcină poate fi o ”lună de miere” continuă, dacă nu există complicații sau contraindicații de la sex în sarcină din partea medicului. Profită de această perioadă!
Cu precauții suplimentare te poți bucura de sex în sarcină și în trimestrul trei (LINK ACTIV ARTICOL SEX IN TRIMESTRUL TREI), până în ultima săptămână înainte de venirea pe lume a bebelușului.
Sexul în sarcină - la ce să fii atentă
Dacă în timpul actului sexual sau imediat după simți crampe abdominale sau observi mici sângerări – acestea pot fi un motiv de îngrijorare. Contracțiile uterine sunt normale după orgasm, dar acum le poți resimți mai puternic. Mici sângerări pot fi provocate de sensibilitatea mărită la nivelul cervixului. Toate aceste simptome vor fi comunicate medicului curant înainte de a continua activitatea sexuală.
Când este contraindicat sexul în sarcină
Dacă ai o incompetență cervicală, o sarcină gemelară, ai fost diagnosticată cu placenta previa, sau suferi de anumite boli cronice, sexul în sarcină este contraindicat.