Pe măsură ce perioada celor 9 luni se apropie de final, viitorii părinți se tem mai mult că dacă vor face sex în sarcină vor răni bebelușul sau vor declanșa nașterea prematură. Dacă ții cont de câteva precauții și recomandări ale medicilor te poți bucura de sex în sarcină și în ultimul trimestru.
Un studiu publicat în 2019 în The Journal of Sexual Medicine și realizat pe 1483 de femei însărcinate arată că incidența declanșării spontane a travaliului este similară indiferent dacă ele sunt active sexual sau nu în ultima perioadă a sarcinii.
Sexul este sigur în sarcină și în trimestrul 3, te liniștesc medicii, bebelușul fiind protejat de lichidul amniotic și apărat de cervixul tău. Contraindicații pentru activitatatea sexuală în această perioadă o reprezintă incompetența cervicală, placenta previa, ruperea membranelor. Dacă ai un risc de pierdere a sarcinii sau ai contracții înainte de săptămâna 37, dacă ai sângerări sau ai o sarcină multiplă, medicul îți va recomanda, de asemenea, să te abții de la activitate sexuală.
Este indicat ca în timpul consultațiilor să verifici, împreună cu partenerul tău, exact care sunt contraindicațiile la care se referă medicul, dat fiind că termenul sex este mai degrabă generic și nu acoperă doar raporturi sexuale cu penetrare. Este mai bine, așadar, să clarificați din cabinetul medical toate semnele de întrebare pe care le-ați putea avea pe această temă.
Prostaglandinele din spermă și oxitocina eliberată în timpul orgasmului pot declanșa contracții uterine , sunt de părere unii specialiști, fiind vorba despre aceleași substanțe care accelerează travaliul. Medicul tău va evalua, în funcție de istoricul sarcinii tale și starea de sănătate, cât de sigură pentru tine și bebeluș, este activitatea sexuală în trimestrul trei de sarcină și va recomanda să ții cont de anumite precauții.
Sex în sarcină în trimestrul trei: riscuri
Sexul neprotejat în timpul sarcinii crește riscul de boli cu transmitere sexuală, periculoase pentru făt. Suflarea aerului în vagin în timpul sexului oral poate cauza în rare cazuri, embolie. Sexul anal agravează hemoroizii și fisurile anale și crește riscul de infecții la nivelul vaginului sau infecții de tract urinar, când măsurile de igienă intimă nu sunt respectate.
Riscante în timpul sarcinii sunt și practicile din sfera BDSM: loviturile sau pozițiile sexuale care presupun restricționarea fluxului sanguin.
Pozițiile în care se pune presiune pe stomac sunt, de asemenea, periculoase. Când partenera este culcată pe spate, greutatea uterului comprimă organele și împiedică circulația sângelui către făt, privându-l de oxigen și nutrienți.
Viața sexuală după naștere
În primele 6 săptămâni după naștere, sexul este contraindicat. Va fi, oricum, ultimul lucru la care te vei gândi după zile și nopți nedormite, cu un nou-născut de alăptat la cerere.
Recuperarea după epiziotomie (de care este posibil să ai nevoie în timpul nașterii vaginale) sau după o operație de cezariană necesită timp. În plus, timp de 4-6 săptămâni după naștere vei avea sângerări. Nivelurile de hormoni, în cădere liberă, dar și oboseala sunt factori favorizanți pentru anxietate și depresie postnatală, iar viața sexuală a cuplului are de suferit o perioadă. Medicii recomandă un interval minim de 6 săptămâni înainte de avea din nou un contact sexual după naștere. Atenție: în ciuda credinței populare, alăptarea nu este o metodă contraceptivă sigură pentru a preveni o nouă sarcină!