Timp de nouă luni corpul tău va trece printr-o mulțime de schimbări impresionante, de-a lungul sarcinii la capătul căreia îți vei ține bebelușul în brațe. Una dintre cele mai frumoase și mai uimitoare perioade din viața ta vine însă la pachet cu mici probleme în sarcină. Află ce schimbări sunt normale și ce probleme în sarcină trebuie să rezolvi înainte ca ele să determine complicații.
Probleme dentare în sarcină
Nivelurile de progesteron și estrogen cresc exponențial, iar fluxul sanguin se intensifică. Nu e de mirare că gingiile tale vor fi mai sensibile și vor sângera când folosești o periuță mai abrazivă sau ața dentară. Dacă sângerarea este abundentă și apare și în afara periajului, consultă medicul stomatolog, pentru a te asigura că nu este vorba de gingivită (o inflamație a gingiei) sau paradontoză. Se estimează că aproximativ 40% dintre femei suferă de gingivită la un moment dat în cursul sarcinii — afecțiune numită chiar gingivita de sarcină. Nivelul crescut de progesteron favorizează înmulțirea bacteriilor care provoacă gingivită.
Problemele dentare în sarcină sunt asociate cu risc crescut de naștere prematură și greutate mică la naștere, așa că este bine să le rezolvi cât mai repede. Femeile însărcinate suferind de afecțiune gingivală cronică au un risc de 4-7 ori mai crescut de a naște prematur – arată studiile.
Ai grijă de igiena orală în sarcină, spală-te pe dinți cu o periuță de duritate medie, de cel puțin 2 ori pe zi, ai grijă la folosirea aței dentare și utilizează apă de gură cu efect antibacterian. Un periaj profesional, realizat de medicul stomatolog, poate preveni multe dintre problemele dentare în sarcină.
Probleme nazale în sarcină
Congestii nazale, sângerări și sforăit sunt doar câteva dintre simptomele ciudate de sarcină la care te poți aștepta începând din săptămâna 16 de sarcină. Toate sunt cauzate de hormonii în exces și creșterea fluxului sanguin, care au ca urmare umflarea țesuturilor de la nivelul nasului și o sensibilitate capilară crescută. Administrarea unui supliment cu vitamina C (un minim de 250 mg zilnic) te ajută să reduci riscul de sângerări. Folosirea unui umidificator și a spray-urilor cu soluție salină te ajută să diminuezi problemele nazale în sarcină; întreabă medicul dacă plasturii nazali și benzile elastice antisforăit te ajută să diminuezi problemele nazale în sarcină.
Probleme digestive în sarcină
Relaxarea mușchilor netezi intestinali, cauzată de nivelul crescut de progesteron, are ca efect încetinirea tranzitului intestinal. Așa apare constipația în sarcină, care este favorizată și de administrarea suplimentelor prenatale care conțin fier. Refluxul gastroesofagian te poate însoți și el pe tot parcursul trimestrului doi și trei de sarcină, fiind cauzat de relaxarea sfincterului gastroesofagian, tot ca urmare a nivelului crescut de progesteron. Unele dintre viitoarele mămici suferă de dureri de burtă în sarcină, unele dintre ele fiind simple neplăceri inerente sarcinii, altele putând indica afecțiuni mai serioase. Mănâncă puțin și des, stai în poziție semi-șezândă câteva ore după masă, evită alimentele picante, grase sau acide și stai departe de frigider după masa de seară.
Probleme de circulație în sarcină
Bebelușul tău în creștere are nevoie de oxigen și nutrienți, iar corpul tău se achită de această sarcină, mărind semnificativ volumul de sânge, pentru a putea transporta hrana către făt. În plus, înainte de sarcină, sângele tău circula liber prin corp, acum are ”ore suplimentare” de făcut, ducând nutrienții către bebeluș și preluând toxinele din placentă. Ritmul cardiac crește, pentru a putea pompa mai mult sânge, iar tensiunea arterială se adaptează, scăzând într-o primă parte a sarcinii și revenind la valorile precedente sarcinii apoi. Edemele, amețeala, oscilațiile de tensiune în sarcină sunt câteva simptome provocate de problemele de circulație în sarcină. Nu sta prea mult nemișcată, mergi pe jos, fă sport, stai cu picioarele ridicate peste nivelul trunchiului (expresia ”cu picioarele pe pereți” are sens propriu în perioada sarcinii) și ai grijă la alimentația ta. Evită excesul de sare și introdu în dieta de sarcină alimente care stimulează circulația și protejează inima și vasele de sânge. Turmericul, usturoiul și ghimbirul descongestionează arterele, ciocolata neagră conține oxid nitric, important pentru sănătatea inimii și a vaselor de sânge, iar pepenele verde și roșiile sunt bogate în licopen, un puternic antioxidant, care îmbunătățește circulația.
Probleme ale pielii
Hormonii de sarcină cauzează producția excesivă de sebum, care duce la apariția accneei în sarcină, te predispun la iritații, decolorări sau pigmentări ale pielii. Estrogenul și progesteronul accelerează și producția de melanină în momentul expunerii la ultraviolete, sensibilizând pielea și favorizând petele pigmentare sau decolorările. Melasma de sarcină dispare după naștere, în timp ce linea nigra se ”decolorează” ceva mai greu, la câteva săptămâni sau chiar luni de la venirea pe lume a bebelușului.