Greutatea în sarcină nu este o chestiune de estetică și cochetărie feminină. Prea multe kilograme în sarcină vă pot cauza probleme ție și bebelușului. Câte kilograme poți lua în sarcină depinde de alimentația ta și stilul de viață. În mod normal, nu ar trebui să depășești un plus de 10-13 kg în sarcină. Uite cum să ții kg în sarcină sub control.
Prea multe kg în sarcină cresc riscul de diabet gestațional, hipertensiune și complicații în timpul travaliului și nașterii. Prea puține kg în sarcină determină, de asemenea, probleme pentru tine și bebeluș.
Când este vorba despre greutatea în sarcină, moderația este cuvântul cheie, iar alimentația echilibrată, sportul și odihna te ajută să ții kg în sarcină sub control.
Greutatea optimă în sarcină se calculează pornind de la indicele de masă corporală (BMI) de dinainte să rămâi însărcinată. Dacă te afli în limitele normale la începutul sarcinii (18.5 – 24.9), atunci nu ar trebui să acumulezi mai mult de 9-15 kilograme. Într-o sarcină gemelară, vei acumula, în mod firesc, mai multe kg în sarcină, dar nu ar trebui să sari de 19 de kilograme în plus până la naștere – te sfătuiește Dr. Octavia Puiu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Cum sunt distribuite kg în sarcină? La finalul celor 9 luni, pentru o greutate medie de 13,6 kilograme:
- Bebelușul cântărește (în medie) 3,4 kg
- Placenta: 700 g
- Lichidul amniotic: 900 g
- Uterul mărit: 900 g
- Volumul de sânge mărit: 1,8 kg
- Țesutul sânilor mărit: 900 g
- Fluidele acumulate în țesuturi: 1,8 kg
- Depozitele de grăsime: 3,17 kg
Peste această greutate, chiar și luând în calcul un bebeluș cu o greutate mai mare de 4 kilograme, tot ce acumulezi este doar grăsime.
Credința populară că trebuie să mănânci pentru doi are este greșit înțeleasă de multe viitoare mame, care consideră sarcina ca pe o perioadă în care nu mai trebuie să țină cont de nicio restricție și își pot satisface toate poftele (de obicei, nesănătoase). Alimentația din sarcină trebuie să fie echilibrată, iar meniurile tale, pline de nutrienți care să susțină creșterea sănătoasă a bebelușului. Ai nevoie doar de 300-400 de calorii în plus pentru a acoperi nevoile nutriționale crescute în sarcină, dar acestea trebuie furnizate de alimente sănătoase.
Greutatea în sarcină – trucuri de folos
Pentru a ține kg în sarcină sub control, trebuie să-ți monitorizezi dieta și să te cântărești în mod regulat. Suie-te pe cântar la același moment al zilei (dar nu mai des de o dată pe săptămână). Folosește același cântar. Și cântărește-te, de preferință, fără haine pe tine.
Dacă iei mai mult de 0,5 kg în sarcină într-o săptămână din trimestrul 2, în special dacă nu ai mâncat sărat, și dacă ai o dietă echilibrată, vorbește cu medicul tău –poate este cazul să repeți anumite analize și să ți se monitorizeze tensiunea. De asemenea, dacă nu ai luat în deloc în greutate timp de două săptămâni consecutive, din luna a patra de sarcină încolo, informează medicul.
Mici schimbări în dietă = mai puține kg în sarcină
Cu alegeri alimentare mai sănătoase îți va fi ușor să ții kg în sarcină sub control. Ce poți face:
- Înlocuiește pastele din făină albă cu paste integrale (care îți furnizează mai mulți nutrienți și fibre și au mai puține calorii).
- Mănâncă fructele întregi în detrimentul sucurilor (mai încărcate caloric)
- De câte ori se poate, alege legumele în locul fructelor
- Adaugă salata ca garnitură la felurile principale – vei beneficia de un surplus de nutrienți esențiali pentru dezvoltarea bebelușului și te vei sătura mai repede.
- Nu ronțăi noaptea. Bea, în schimb, un pahar cu apă.
Nu în ultimul rând, fii activă în sarcină. 30 de minute de exerciții fizice moderate pe zi te ajută să ții kg în sarcină în frâu, îți întăresc musculatura, țin anxietățile departe și favorizează un somn odihnitor.