Cei mai mulți dintre bebeluși se nasc la termen, după 40 de săptămâni de sarcină. Dar uneori, se grăbesc să vină pe lume. Nașterea prematură este o probabilitate în sarcina multiplă, atunci când mama are sub 18 ani sau peste 40 sau când suferă de anumite boli cronice (diabet gestațional, hipertensiune arterială). Anumite complicații în sarcină ce determină nașterea prematură nu pot fi evitate, dar poți preveni riscul de naștere prematură printr-un stil de viață cât mai sănătos în timpul sarcinii.
Despre naștere prematură vorbim atunci când bebelușul vine pe lume înainte de săptămâna 37 de sarcină. Organizația Mondială a Sănătății a definit 3 stadii diferite pentru nașterea prematură:
Extremely preterm ( ”Extrem de prematură”) – înainte de săptămâna 28 de sarcină
Very preterm ( ”Foarte Prematură”) – când nașterea are loc între săptămânile 28-32 de sarcină
Moderate to late preterm (”Moderată spre târziu prematură” – o aparentă contradicție în termeni) – pentru nașterea care are loc între săptămânile 32-37 de sarcină.
Factori de risc pentru nașterea prematură:
Fumatul în sarcină, consumul de alcool și droguri
Alimentele, băuturile și substanțele pe care le ingerezi în timpul sarcincii ajung direct la făt. Fumatul în sarcină este unul dintre cei mai incriminați factori de risc pentru nașterea prematură. În fumul de țigară sunt aproximativ 7000 de substanțe chimice! Despre 70 dintre acestea se știe că provoacă diferite forme de cancer și sunt extrem de nocive pentru tine și bebeluș. Alcoolul este și el extrem de periculos pentru făt, în special în primele 3 luni de sarcină, când poate provoca avort. Ficatul este unul dintre ultimele organe care se dezvoltă în viața uterină și ca atare nu poate procesa alcoolul trecut prin placentă la făt, expunându-l pe acesta la serioase probleme de dezvoltare. Efectul drogurilor asupra fătului sunt chiar mai devastataore: cocaina, de exemplu, întrerupe fluxul de oxigen către făt, provocând avort, probleme de inimă sau defecte ale sistemului nervos central.
Un interval prea mic între sarcini
Riscul de naștere prematură este mai mare pentru femeile care rămân însărcinate la mai puțin de 12 luni de la o naștere precedentă. 20% dintre femeile care rămân însărcinate la mai puțin de un an de la sarcina precedentă nasc prematur – arată studiile, în timpul ce riscul coboară la mai puțin de 8% în cazul femeilor care așteaptă mai mult de 18 luni pentru a concepe din nou .
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Infecțiile din timpul sarcinii
Infecțiile aparatului genital sunt responsabile pentru aproape jumătate dintre cazurile de naștere prematură – se estimează. Cel mai probabil acest lucru se întâmplă pentru că atunci când se produce o inflamație în corp, organismul eliberează prostaglandine – aceleași substanțe care declanșează travaliul într-o naștere la termen. Infecțiile urinare induc și ele același risc de naștere prematură. Și gingivita de sarcină se poate complica cu infecție bacteriană, în unele cazuri bacteria poate trece în fluxul sanguin și poate ajunge la placentă și la făt, ulterior putându-se inflama cervixul, determinând eliberarea de prostaglandine – explică specialiștii.
Greutatea excesivă sau prea mică
Femeile subponderale care acumulează prea multe kilograme în sarcină, cele supraponderale care au luat prea puține kilograme în sarcină și cele care au avut o creștere mare de greutate în sarcină au un risc crescut de naștere prematură — arată studiile. Vezi care este greutatea optimă în sarcină și cum să ții kilogramele sub control.
Cum recunoști semnele de naștere prematură
Contracțiile la mai puțin de 10 minute, care nu dispar nici când iei antispastice, sau când stai pe o parte, însoțite sau nu de sângerări vaginale, dureri puternice de spate, pierderi de lichid amniotic și o presiune crescută la nivelul pelvisului pot indica o naștere prematură. Vorbește urgent cu medicul tău, pentru a preveni orice risc.
Vizitele regulate la medic pentru consultații și analize în timpul sarcinii , precum și educația prenatală te ajută te ajută să aduci pe lume un bebeluș sănătos, la termen.