Multe dintre viitoarele mămici se confruntă cu o infecție urinară în sarcină, care este favorizată de schimbările la nivelul tractului urinar, dar și de acțiunea hormonilor de sarcină. Dilatarea uretrei și a calicelor renale, din cauza acțiunii progesteronului, și compresia vezicii de către uterul în expasiune sunt câțiva dintre factorii care le predispun pe femei la un risc crescut de infecție urinară în sarcină.
Netratată, o infecție urinară în sarcină poate duce la complicații, așa că este important să recunoști simptomele și să urmezi tratamentul adecvat, prescris de medic. Nu numai modificările fiziologice care apar pe parcursul celor 9 luni le predispun pe viitoarele mămici la o infecție urinară în sarcină, ci și imunitatea ușor compromisă în această perioadă.
Alți factori de risc pentru o infecție urinară în sarcină
O serie de factori favorizează pătrunderea bacteriilor la nivelul sistemului urinar şi înmulţirea acestora. În primul rând, igiena deficitară sau incorect efectuată poate determina o infecție urinară în sarcină – când mergi la baie șterge-te mereu dinspre față înspre spate. De asemenea, în timpul actului sexual, uretra se poate infecta cu bacterii provenite din vagin, ceea ve poate conduce la infecție urinară.
Calculii renali (popular denumiți „pietre la rinichi”) pot fi un alt factor favorizant pentru o infecție urinară în sarcină. Aceste depozite de minerale care se pot forma în interiorul rinichilor sunt eliminate, de obicei, sub formă de particule mici – nisip, prin tractul urinar, ajungând din rinichi la ureter, vezică și uretră. De multe ori, sunt mici și pot fi eliminate fără probleme, însă înlăturarea celor de mari dimensiuni – calculi - este însoțită de dureri și disconfort. Acestea pot bloca și îngreuna fluxul urinar. Dacă pietrele se blochează în tractul urinar poate apărea o colică renală însoțită de infecție urinară.
Un istoric de infecții urinare recurente, diabetul de sarcină, obezitatea, o viață sexuală activă, te pot predispune la o infecție urinară în sarcină.
Cum se manifestă o infecție urinară în sarcină
O infecție urinară în sarcină se manifestă la nivelul vezicii urinare (cistită), al uretrei (uretrită) sau al bazinetului,calicelor renale și parenchimului renal (pielonefrită). Dintre aceste forme, pielonefrita de sarcină, de care se estimează că suferă aproximativ 5% dintre femei, poate provoca probleme serioase, dacă nu este tratată corespunzător.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Cel mai frecvent întâlnită formă de infecție urinară în sarcină este, însă, inflamația bacteriană a vezicii urinare – cistita.
Această afecţiune se manifestă aproape în totalitate din cauză că la femei, uretra este ceva mai scurtă, ceea ce favorizează pătrunderea ușoară a agenților patogeni în vezica urinară. Cel mai adesea, cistita este determinată de bacterii provenite din zona anală, în special E. Coli.
Uretrita o afecțiune inflamatorie, de natură bacteriană (de obicei) a uretrei, poate să apară ca urmare a unei contaminări pe cale sexuală, așa că consultă-ți medicul la primele simptome.
Pielonefrita este o infecţie a bazinetului, calicelor și parenchimului renal, rezultată cel mai adesea în urma unor infecţii bacteriene ascendente. Femeile însărcinate suferă adesea de infecții urinare. O infecţie urinară joasă netratată poate să se complice cu pielonefrita, cu repercusiuni grave în evoluția sarcinii.
Simptome pentru infecție urinară în sarcină
Disconfort la urinare (senzație de arsură sau durere), nevoia urgentă de a urina (dar eliminarea unei cantități mici de urină), durere abdominală joasă, urină închisă la culoare, tulbure și urât mirositoare pot fi simptome pentru o infecție urinară în sarcină. Pe timpul nopții, în special, pot apărea frisoane sau transpiraţie abundentă. Dacă simptomele de mai sus sunt însoțite și de febră, senzaţie de greaţă şi vomă şi de dureri în regiunea lombară, acestea sunt semne că infecţia a ajuns la nivelul rinichilor. Mergi imediat la medic, pentru a înlătura riscul de complicații.
Cum tratezi o infecție urinară în sarcină
Dacă ești diagnosticată cu o infecție urinară de natură bacteriană în sarcină, medicul recomandă un tratament de 7-10 zile cu un antibiotic sigur în sarcină. În acest caz trebuie să faci tratamentul complet, chiar dacă după câteva zile simptomele se diminuează, și să te hidratezi corespunzător. Dacă infecția a ajuns la rinichi, este posibil ca medicul să recomande spitalizare și administrarea de antibiotic intravenos. Pentru că unele infecții urinare pot fi asimptomatice, dar chiar și așa, pot cauza probleme pentru tine și făt, analizele de urină periodice sunt importante în sarcină.
Cum previi o infecție urinară în sarcină
- Hidratează-te bine! Când bei suficiente lichide, bacteriile sunt eliminate mai ușor din uretră.
- Mergi la baie de câte ori simți nevoia, încercând să golești cât mai bine vezica.
- Poartă lenjerie intimă din bumbac și evită chiloții de tip tanga, care duc bacteriile din rect înspre tractul urinar. Seara sau când ești acasă pe timpul zilei, stai și fără lenjerie intimă, pentru a lăsa zona să ”respire”.
- Evită produsele de igienă intimă parfumate, în special în perioada sarcinii, când pielea este mult mai sensibilă și predispusă la iritații.
- Mănâncă echilibrat și evită excesul de zahăr. O microfloră sănătoasă reduce riscul de infecții urinare în sarcină.
- Adoptă o igină riguroasă înainte și după actul sexual și evită folosirea ”accesoriilor” erotice în această perioadă – ele favorizează infecțiile urinare.