Felicitări – ai trecut cu bine prin toate încercările și perioadele mai puțin plăcute ale sarcinii și te pregătești să devii oficial mamă (dacă nu cumva ai și născut). Nici recuperarea după naștere nu va fi însă foarte ușoară. Tranziția aduce cu ea o mulțime de schimbări și este bine să fii cât mai informată cu privire la recuperarea după naștere și cât durează ea.
Cât timp durează recuperarea după naștere
Indiferent dacă naști natural sau prin cezariană, recuperarea după naștere durează minim 6 săptămâni. Credința populară, că „e nevoie de 9 luni să devii mamă și alte 9 luni să redevii femeie” nu este departe de adevăr. Studiile arată că primele 6 săptămâni sunt cele mai importante în recuperarea după naștere, dar corpul tău va trece prin transformări timp de 6 luni după venirea pe lume a bebelușului. Ține minte că așa cum fiecare corp este diferit, așa și recuperarea după naștere poate fi mai ușoară sau mai dificilă. Important este să acorzi timp corpului și să te pregătești pentru toate schimbările prin care vei trece.
Recuperarea după naștere – starea fizică
Dacă ai născut vaginal vei simți dureri o perioadă. Ele sunt normale, la fel ca și sângerarea după naștere. Lohiile durează până la 6 săptămâni și sângerarea este la fel de abundentă în primele 10 zile ca în timpul menstruației. Culoarea se va schimba, de la roșu la rozaliu și apoi maroniu, în ultima perioadă. Dacă trebuie să schimbi tamponul mai des decât o dată pe oră, vorbește cu medicul tău, pentru a evita suspiciunea de hemoragie postpartum. Nu folosi tampoane intravaginale după naștere, ci doar absorbante externe.
Cel puțin câteva săptămâni după naștere vei simți contracții, în special în perioada în care alăptezi. Senzația este ciudată, dar normală, uterul se contractă pentru a reveni la forma dinainte de naștere, iar oxitocina eliberată în timpul alăptării ajută în acest sens.
Durerile de spate pe care le-ai resimțit în sarcină vor continua și ele o perioadă, iar sânii vor fi sensibili.
Zona perineală va avea și ea nevoie de timp pentru a se reface și vindeca, iar dacă ai avut o ruptură de perineu sau o epiziotomie, pregătește-te pentru un disconfort de aproape 4-6 săptămâni.
Recuperarea după naștere în caz de cezariană
Cezariana este o operație majoră și ai nevoie de mult timp de vindecare. Îți va fi destul de greu să ai grijă de bebeluș – cineva trebuie să te ajute și este important să ai grijă și de tine. Nu urca și coborî scări, nu ridica greutăți (altele decât propriul bebeluș). Evită să te suprasoliciți, dar mergi cât de des poți – mișcarea te ajută să previi cheagurile de sânge și constipația.
Recuperarea după naștere – starea psihică
Perioada de după naștere este extrem de dificilă din punct de vedere psihic și emoțional. Studiile arată că în special a treia zi după naștere este dificilă. Entuziasmul de a fi născut în sfârșit se estompează, iar nivelurile de estrogen și progesteron se prăbușesc. Prolactina și oxitocina fluctuează și ele pe parcursul zilei în timpul orelor de alăptare, iar toate modificările hormonale, combinate cu privarea de somn induc o stare emoțională fragilă.
Poți simți că nimic nu e în regulă, că nu ești o mamă bună, poți avea o mulțime de gânduri negative despre tine sau bebeluș – ele sunt normale. Specialiștii recomandă să vorbești despre toate stările prin care treci și să ceri ajutor specializat, la nevoie. Depresia postnatală este o afecțiune care nu trece de la sine, ci, netratată, se accentuează, afectându-vă atât pe tine, cât și pe bebelușul căruia nu-i mai poți acorda pe deplin atenția și dragostea ta.
Recuperarea după naștere – ce te ajută
· Folosește cuburi de gheață înfășurate în pânză (sterilă) de câteva ori pe zi, pentru a diminua senzația de durere de la nivelul perineului și a grăbi vindecarea.
· Spală zona cu apă călduță înainte și după urinare, pentru a preveni iritațiile.
· Fă o baie călduță: diminuează senzația de durere. Și te și relaxează.
· Evită să stai prea mult așezată sau în picioare, folosește un colac și dormi pe o parte.
· Dacă ai născut prin cezariană, curăță zona de incizie cu apă și săpun o dată pe zi. Usucă prin tamponare, cu un prosop curat și aplică un unguent cu antibiotic. Unii medici recomandă aplicarea unor comprese sterile, alții sunt de părere că rana se vindecă mai ușor atunci când pielea e în contact cu aerul cât mai mult.
· Ai grijă să te hidratezi și să consumi alimente bogate în fibre, pentru a preveni constipația.
· Execută exercițiile învățate la cursul de pregătire a perineului pentru naștere, pentru a preveni incontinența urinară și a te bucura de o viață sexuală satisfăcătoare, după ce perioada de recuperare după naștere a trecut.
· Folosește comprese cu apă călduță pentru a diminua durerea de sâni, mulge-te, dacă este nevoie, pentru a preveni mastita și folosește un sutien confortabil pentru alăptare. Pe cât posibil, lasă sânii descoperiți după masa bebelușului sau aplică un unguent cu lanolină pentru a preveni și trata mameloanele crăpate.
· Mergi la control! Programul unei mame este foarte aglomerat în primele săptămâni, dar este foarte important să mergi la consultațiile postnatale, pentru a te asigura că recuperarea după naștere este în parametri și că nu survin complicații.