Sarcina este prima perioadă din viața ta în care iei decizii nu doar pentru tine, ci și pentru o altă ființă: bebelușul tău. Iar una dintre cele mai importante decizii de luat este legată de naștere. O naștere naturală era singura opțiune pentru femeile din alte generații. Și deși gândul la o naștere naturală, fără vreun ajutor pentru gestionarea durerilor din travaliu, te poate speria, această metodă are multe avantaje pentru tine și bebeluș.
Iată ce să știi despre nașterea naturală, astfel încât să iei o decizie în cunoștință de cauză despre aducerea pe lume a bebelușului tău.
O naștere naturală presupune parcurgerea etapelor de travaliu și expulzie fără ajutorul vreunei medicații (calmante sau anestezie peridurală). Durerile din nașterea naturală sunt cele care le sperie cel mai mult pe femei. Paradoxal, însă, durerile provocate de contracții pot ajuta la progresul travaliului, devenind un fel de ghid de naștere pentru mamă.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Pozițiile adoptate de mamă și reacțiile ei ca urmare a senzațiilor provocate de contracții ajută la progresul travaliului, și bebelușul se poate mișca mai ușor pe canalul de naștere. Când durerea este îndepărtată cu totul, acest sistem de răspuns natural din partea organismului poate fi întrerupt, travaliul poate încetini și poate deveni necesară administrarea medicației uterotonice (procesul nașterii nu mai decurge la fel de ușor). Într-o naștere naturală, pe măsură ce travaliul progresează și durerile se intensifică, endorfine cu o acțiune similară morfinei sunt eliberate în doze crescânde și creează o stare de ”veghe”, care o ajută pe mamă să fie mai implicată în procesul de naștere, facilitând venirea bebelușului pe lume.
Ce avantaje are o naștere naturală versus operație cezariană
- Este mai sigură pentru bebeluș : într-o naștere naturală de obicei nu sunt implicate manevre invazive, așa că riscurile pentru nou-născut sunt mult diminuate. Practica medicală arată că la o naștere naturală de cele mai multe ori nu este necesară administrarea de oxitocină, care să provoace contracții mai puternice, și rareori se impun intervențiile cu forceps sau cu vacuum, pentru a ajuta expulzia.
- Expulzia este mai eficientă : simțind senzațiile transmise de corpul tău, poți împinge mai activ și poți ajuta astfel bebelușul să vină pe lume mai ușor.
- Te poți mișca și te simți în control în timpul travaliului: în lipsa medicației poți fi activă, te poți plimba pe holuri, lăsând gravitația să acționeze, în timp ce o anestezie îți poate limita libertatea de mișcare și poți fi țintuită în pat.
- Vei putea alăpta imediat : când nou-născutul este pus la piept în prima oră de după naștere (așa-numita oră de aur ), el se adaptează mai ușor la viața extrauterină, alăptarea se instalează mai repede și este mai de durată, iar bilirubina se elimină mai repede, reducând icterul fiziologic.
-
Vei fi mai activă după naștere : vei putea să te ridici mai repede din pat, nefiind amorțită de anestezie. Cu cât ești mai activă după naștere, cu atât te recuperezi mai ușor și eviți constipația, o problemă cu care se confruntă multe mămici după naștere.
Riscuri asociate cu o naștere naturală
Deși avantajele asociate cu nașterea naturală sunt multiple și importante, există și unele riscuri de care să ții cont:
- Vei simți durerea: pentru multe femei durerea din travaliu poate fi mai intensă decât au anticipat.
- Este posibil să ai nevoie, totuși, de anestezie: dacă ai o naștere naturală și medicul observă o suferință fetală, acesta poate decide să efectueze o cezariană de urgență și dacă nu suporți durerea, poți cere să ți se monteze cateterul pentru anestezie epidurală.
- Ai un risc mai mare de complicații: dacă plănuiești o naștere naturală acasă, asigură-te că acest lucru este legal. Ai un risc de 3 ori mai mare de complicații la naștere, care se pot solda cu decesul fătului, față de o naștere naturală în spital – avertizează Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor. Rata decesului neonatal pentru bebelușii născuți acasă este de 1,3 la mie, față de 0.4 la mie pentru bebelușii născuți natural la spital. Riscurile sunt mai mari acasă în caz de complicații, atunci când mama și bebelușul nu au tratamente de urgență la dispoziție.
Contraindicații naștere naturală:
Chiar dacă îți dorești o naștere naturală, sunt situații care reprezintă contraindicații pentru naștere naturală:
- disproporție cefalo-pelvică (fătul apreciat prea mare pentru bazinul mamei sau în caz de macrosomie fetală);
- uter cicatricial (post operație cezariană sau post intervenție pe uter-miomectomii);
- herpes genital;
- prezentație distocică – modul în care s-a poziționat fătul nu permite nașterea pe cale vaginală;
- bazinul mamei are vicii de conformație;
- în travaliu – lipsă de progresiune a travaliului prin distocie de col sau în suferința fetală acută prin patologie placentară sau de cordon ombilical;
- ai o naștere prematură și medicul consideră că fatul nu poate suporta travaliul
- miopia avansată
Contraindicație relativă pentru nașterea naturală:
-
suferi de diabet gestațional sau tensiune arterială mărită în sarcină .