O naștere naturală este mai sigură pentru bebeluș, îl ajută să se adapteze mai repede la viața extrauterină și facilitează legătura profundă dintre voi. După o naștere naturală poți profita de așa-numita oră de aur. Când pui nou-născutul la piept, în prima oră după naștere, lactația se intalează mai rapid. Bătăile inimii tale, familiare din viața intrauterină, îl liniștesc imediat pe cel mic, iar recuperarea ta după naștere este mai rapidă. Aceste sfaturi de la moașe și medici ginecologi te ajută să ai o naștere naturală ușoară.
1. Alege echipa potrivită
Când optezi pentru o naștere naturală, trebuie întâi să te asiguri, vorbind cu medicul tău, că nu ai vreo contraindicație. Dacă medicul este ezitant, fără să îți ofere argumente, poate că nu este medicul potrivit pentru tine. Când are alături un medic care o susține, un partener care o înțelege și prietene pe care să se poată baza, o femeie este mult mai pregătită psihic pentru o naștere naturală, iar asta face deja procesul nașterii mult mai ușor.
2. Urmează cursuri prenatale
Educația prenatală este foarte importantă. Este important să urmezi cursuri de naștere naturală. Acestea te pot învăța tot ce trebuie să știi despre procesul nașterii fiziologice, semnele care anunță declanșarea nașterii, etapele travaliului și expulzia, dar și cele mai bune exerciții care pot ajuta o mai bună poziționare a bebelușului și o mai bună pregătire pentru nașterea naturală reducând ore întregi de travaliu. În plus, la cursurile de naștere naturală afli mai multe despre tehnicile de respirație și relaxare care te ajută să ai o naștere naturală ușoară.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
3. Fă-ți un program regulat de sport
O naștere naturală nu este un sprint, ci mai degrabă un maraton. Corpul tău are nevoie de energie și trebuie să fii în formă. Consideră perioada sarcinii ca un antrenament și alcătuiește-ți un program de sport în sarcină care să te ajute să îți atingi obiectivul: o naștere naturală ușoară. Studiile arată că femeile însărcinate care fac minim 30 de minute de exerciții fizice, practică un sport sau pur și simplu, merg pe jos țin greutatea în sarcină sub control, nasc mai ușor, se recuperează mai rapid, își reglează tensiunea arterială și își întăresc musculatura planșeului pelvian. În plus, au un somn mai odihnitor și sunt mai puțin anxioase cu privire la naștere.
4. Practică exercițiile Kegel și masajul perineal
Exercițiile Kegel te ajută să întărești planșeul pelvian și să ai o naștere mai ușoară și previn incontinența urinară. Execută-le consecvent pe parcursul sarcinii – îți vei mulțumi. La fel, mesajul perineal pregătește musculatura din zona uretrei, vaginului și anusului, foarte importantă în expluzie și facilitează o naștere naturală mai ușoară. Masajul perineal se face din săptămâna 35 de sarcină.
5. Alimentează-te corect
O dietă echilibrată nutrițional și bazată pe alimente sănătoase te va ajuta să aduci mai ușor pe lume un bebeluș sănătos și îi va asigura un bun start în viață. Studiile arată că alimentația din primele 1000 de zile (perioada sarcinii și primii doi ani din viață) este determinantă pentru starea de sănătate pe parcursul întregii vieți. Meniurile tale în sarcină trebuie să îți acopere necesarul de acid folic, fier și calciu, dar și de grăsimi sănătoase pentru tine și bebeluș. Pentru meniuri echilibrate nutrițional, dar și foarte gustoase, inspiră-te și din rețetele propuse de Laura Cosoi.
6. Rămâi activă în timpul travaliului
Plimbatul, legănatul, ghemuirea pe vine, inclusiv dansul, se pare (dacă îți arde de asta când naști) îți ajută corpul să se adapteze la travaliu și favorizează o mișcare mai lină a bebelușului pe canalul de naștere. În plus, atunci când ești activă, nu te mai concentrezi pe senzațiile de durere din timpul contracțiilor.