Pregătirea pentru naștere începe, simbolic vorbind, de când ai aflat că ești însărcinată. Pe măsură ce sarcina avansează, planul de naștere devine din ce în ce mai complet, iar pregătirea pentru naștere din ce în ce mai practică. La cursurile de pregătire pentru naștere afli tot ce te poate ajuta pentru a aduce în siguranță și cât mai ușor bebelușul pe lume.
Planul de naștere
Pregătirea pentru naștere începe cu elaborarea unui plan de naștere, împreună cu medicul care te are în supraveghere. Planul de naștere se referă la ce ai dori să se întâmple în timpul travaliului și după naștere.
Planul de naștere va depinde însă de istoricul tău medical, va fi influențat de regulile din maternitatea în care vei naște și ar putea suferi modificări dacă pe parcursul sarcinii vor apărea anumite complicații, pentru că sănătatea ta și a bebelușului sunt prioritare, iar medicul tău este cel care își asumă această misiune pe parcursul celor 9 luni de sarcină.
Bagajul pentru maternitate
Să-ți întocmești din timp bagajul pentru maternitate te ajută în pregătirea pentru naștere și-ți induce o stare de liniște. Nu poți controla toate circumstanțele legate de sarcină și naștere, dar poți fi cât mai pregătită pentru neprevăzut. E o idee bună să îți faci bagajul pentru maternitate de când intri în trimestrul 3 de sarcină. Citește aici ce trebuie să conțină bagajul tău pentru maternitate și care sunt documentele utile pentru spital. Și asigură-te că și partenerul tău știe unde este bagajul tău pentru maternitate.
Mingea de travaliu
Execițiile cu mingea de travaliu te ajută să diminuezi durerile de spate în timpul sarcinii și durerile din timpul contracțiilor. Folosirea mingii de travaliu cu câteva luni înainte de naștere diminuează anxietatea legată de naștere și reduce durata travaliului cu aproape 2 ore – arată studiile.
La cursurile de pregătire a nașterii poți afla mai multe despre folosirea mingii de travaliu.
Masajul perineal
Masajul perineal este un masaj al musculaturii perineului (din zona uretrei, vaginului și anusului). Efectuat din săptămânile 34-35 de sarcină, masajul perineal pregătește musculatura pentru expulzia fătului, reduce riscul de ruptură de perineu și necesitatea efectuării unei epiziotomii în timpul nașterii. Te poți înscrie aici la un curs de pregătire a perineului pentru naștere.
Tehnicile de respirație
Respirația înseamnă nu doar viață, ci și putere. Practicată conștient, respirația ne ajută să reducem stresul și anxietatea, să reglăm tensiunea arterială și să reducem disconfortul provocat de durere. Exercițiile de respirație în sarcină ajută și la o mai bună oxigenare a fătului, care primește astfel și mai mulți nutrienți necesari pentru o dezvoltare sănătoasă, și favorizează un somn odihnitor. În timpul travaliului, tehnicile de respirație învățate la cursurile de pregătire a nașterii sau în timpul orelor de yoga prenatală te ajută să ții sub control frica, să ai un travaliu mai scurt și să naști mai ușor.
Ce te mai ajută în pregătirea pentru naștere
Masajele prenatale, metoda epi-no (care are la bază o tradiție africană de pregătire a perineului pentru naștere) sau tehnicile de hipnoză îți pot fi și ele de ajutor în perioada de pregătire pentru naștere.
Pentru siguranța ta și a bebelușului discută însă cu medicul care te are în supraveghere despre fiecare tehnică sau procedură pe care ai dori să o încerci, pentru a preveni eventuale riscuri.