Back Nutriția bebelușilor născuți prin cezariană

Nevoile nutriționale ale sugarilor născuți prin cezariană și strategii pentru susținerea imunității acestora

Nașterea este o experiență unică pentru fiecare mamă, indiferent de modalitatea sau numărul de nașteri. Fiecare naștere este diferită, așa cum fiecare nou-născut este unic și are propriile nevoi.  

Este important de știut că modul în care un sugar se naște poate influența populația de bacterii benefice de la nivelul intestinului său, ceea ce, în termeni medicali, numim „microbiotă intestinală”.  În timp ce sugarii născuți pe cale vaginală sunt expuși la o multitudine de bacterii benefice prezente în microbiota maternă vaginală, cei născuți prin cezariană sunt colonizați cu bacterii provenite de pe pielea mamei și din mediul înconjurător.

Dezvoltarea microbiotei intestinale și a sistemului imunitar în primii ani de viață poate fi influențată de mai mulți factori precum: 

·       tipul de naștere (pe cale vaginală vs. operație cezariană); 

·       durata sarcinii (la termen vs. prematură); 

·       alimentația (alăptare vs. hrănirea cu formulă, introducerea corectă a alimentației complementare);

·       factorii externi (mediul geografic, dimensiunea familiei, expunerea la animale de companie, intrarea în colectivitate etc.)1.

Pentru că bacteriile din intestinul sugarului joacă un rol semnificativ în dezvoltarea sistemului imunitar al acestuia, fiecare mamă ar trebui să înțeleagă cât de importante sunt acestea. Nașterea prin cezariană poate duce la o diversitate redusă a bacteriilor intestinale2 și poate întârzia colonizarea cu bacterii benefice, precum Bifidobacterium, sau chiar poate crește numărul de bacterii dăunătoare3. Ai putea crede că nu este cazul să te gândești la acest lucru încă, pentru că nou-născutul se hrănește doar cu lapte. Ei bine, alimentația din primii ani de viață influențează, în mare măsură, procesul de colonizare cu bacterii a  intestinului și dezvoltarea microbiotei intestinale, chiar dacă hrănirea se face cu lapte matern sau formulă.

De ce este lucrul acesta important?

Colonizarea microbiotei intestinale la nou-născuți este esențială pentru formarea unui tract gastrointestinal sănătos și, implicit, a unui sistem imunitar puternic. Susținerea colonizării cu bacterii benefice încă de la naștere, prin hrănire și, după caz, suplimentarea cu probiotice (o încercare non-invazivă de a optimiza microbiota sugarului pentru a îmbunătăți sănătatea acestuia sau pentru prevenția anumitor boli), pot contribui la prevenirea unor boli imun-mediate.

Diferențele în compoziția bacteriilor intestinale pot continua în primul an de viață și pot afecta sănătatea copilului pe termen lung, chiar pe tot parcursul vieții4. Colonizarea întârziată și, implicit, cantitatea redusă de Bifidobacterii în primele trei luni de viață la nivelul microbiomului, pot crește riscul de infecții respiratorii, boli autoimune și de obezitate.5 

Alăptarea este procesul natural și reprezintă modul de hrănire cel mai potrivit pentru sugari, laptele matern fiind cea mai bună sursă de nutriție pentru aceștia, deoarece conține toate substanțele nutritive în cantități adecvate6. În contextul în care alăptarea nu poate avea loc din diferite motive, este important ca formula de lapte aleasă să conțină tot ceea ce este benefic pentru dezvoltarea unei microbiote intestinale sănătoase.

Disbioza intestinală

Disbioza intestinală reprezintă un dezechilibru între bacteriile sănătoase și cele dăunătoare, care poate cauza probleme în funcționarea normală a sistemului digestiv și imunitar. Simptomele comune ale disbiozei la nou-născuți includ vărsături, crampe abdominale, constipație, diaree, balonare și regurgitații frecvente.

Dacă disbioza intestinală care apare la nou-născuți nu este tratată, mai târziu pot apărea probleme funcționale ale tractului gastrointestinal. În timp, disbioza intestinală este frecvent observată în bolile care implică inflamația intestinală, inclusiv boli intestinale inflamatorii sau alergii alimentare7.

De aceea, alimentația în primii ani de viață joacă un rol esențial în colonizarea și dezvoltarea bacteriilor intestinale . „Alimentația din primii ani de viață permite, în mare măsură, influențarea procesului de colonizare și dezvoltare a microbiotei intestinale. La sugarii care prezintă factori de risc pentru disbioza intestinală, cum ar fi sugarii născuți prin cezariană, este extrem de importantă furnizarea de nutrienți care pot restabili echilibrul la nivelul microbiotei intestinale. Laptele matern este alimentul optim pentru sugari, care susține dezvoltarea unei microbiote intestinale echilibrate. Pentru situațiile în care alăptarea nu este posibilă, formulele de lapte suplimentate cu prebiotice, probiotice sau simbiotice reprezintă soluții nutriționale adecvate sugarilor, acestea îndeplinind un rol pozitiv în procesul de colonizare și maturizare a microbiotei intestinale a sugarilor, susținând, în același timp, dezvoltarea fizică echilibrată a acestora”, Dr. Amelia Dan, Medic Primar Pediatrie.

Strategii pentru susținerea imunității nou-născutului prin alimentație adecvată și suplimente

Tractul gastrointestinal este foarte important pentru sănătatea umană, având un impact major asupra sistemului imunitar, întrucât 70-80% din celulele sistemului imunitar sunt prezente în intestin8

Un nou născut are nevoie de următorii nutrienți, care sunt esențiali pentru o dezvoltare armonioasă: proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și minerale, pe care acesta le ia natural din laptele matern sau formulele de lapte, la recomandarea medicului, care conțin cantitățile necesare pentru fiecare vârstă sau nevoie specială.

Probioticele sunt bacteriile „prietenoase” care sunt deja prezente într-o cantitate mare în sistemul digestiv al sugarului. Bifidobacterium breve M-16V este o tulpină probiotică frecvent utilizată la sugari, demonstrându-se faptul că are capacitatea să ajute la colonizarea microbiană intestinală timpurie și la reglarea echilibrului imunitar9. Astfel că, suplimentarea cu probiotice la începutul vieții poate ajuta la colonizarea cu bacterii bune, echilibrarea microbiotei intestinale în curs de dezvoltare și la sprijinirea sănătății sistemului digestiv și imunitar10

Oligozaharidele sunt alimentele pentru bacteriile cu rol benefic din intestin și contribuie la dezvoltarea sistemului imunitar al nou-născutului. Acestea sunt al treilea ingredient, ca și cantitate, din materia uscată a laptelui matern, regăsindu-se în anumite formule de lapte pentru a imita funcționalitatea și distribuția structurală a oligozaharidelor din laptele matern. 

Prebioticele sunt fibre ce hrănesc bacteriile „bune” din sistemul digestiv, menținând sănătatea florei intestinale și susținând imunitatea. Prebioticele ajută la dezoltarea activității bacteriilor benefice prezente la nivelul intestinelor, precum Bifidobacterium sau Lactobacillus. În cazul în care alăptarea nu este posibilă și medicul îți recomandă să apelezi la formule de lapte pentru hrănirea sugarului, îți recomandăm să te informezi și să alegi, împreună cu acesta, cea mai potrivită formulă de lapte. Astfel, poți regăsi pe lista de ingrediente prebiotice precum complexul scGOS/lcFOS. Acestea stimulează creșterea bifidobacteriilor și asigură o microbiotă intestinală similară cu cea a sugarilor alăptați.

Simbioticele se referă la o combinație între prebiotice (hrană pentru bacteriile benefice) și probiotice (microorganisme vii). Prebioticele și probioticele pot acționa împreună pentru a-și spori reciproc beneficiile. Simbioticele pot crește nivelul de bifidobacterii și pot reduce nivelul bacteriilor dăunătoare, contribuind la o compoziție și la o activitate mai apropiate de cea a florei intestinale a sugarilor hrăniți la sân.

În anumite formule de lapte se poate regăsi complexul de simbiotice format din prebioticele scGOS/lcFOS și tulpina probiotică B. breve M-16V, care poate determina creșterea nivelului bifidobacteriilor și poate reduce nivelul bacteriilor patogene, aducând compoziția și activitatea microbiotei intestinale mai aproape de cele ale sugarilor alăptați. Totodată, complexul de simbiotice echilibrează microbiota intestială a sugarilor născuți prin cezariană și are potențial de a reduce simptomele dermatitei atopice11.

Pe piață există o gamă largă de formule potrivite pentru diverse situații, cum ar fi pentru nou-născuți prin cezariană, prematur, cu intoleranță la lactoză și așa mai departe. Formulele de lapte sunt rezultatul unor ani de cercetare avansată a laptelui matern și vin ca un real ajutor pentru mamele care nu reușesc să alăpteze, cu scopul de a le oferi sugarilor tot ceea ce au nevoie pentru a crește într-un mod sănătos. Este important ca, în contextul în care procesul natural de alăptare nu este posibil, să alegi formula de lapte potrivită nevoilor copilului tău, împreună cu mediul pediatru/neonatolog. De aceea, te încurajăm să citești eticheta produsului și să te informezi cu privire la beneficiile fiecărui ingredient. 

Dacă ai nevoie de suport în sarcină, alăptare sau în nutriția primilor ani ai bebelușului ne poți scrie direct pe site sau ai la dispoziție adresa de e-mail și un număr de telefon.

 

 

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32464473/ 

2 Neu J, Rushing J: Caesarian versus vaginal delivery: long-term infant outcomes and the hygiene hypotesis. Clin Perinatol 2011;38;321-331

3 Nagpal R, et al. Frontiers in Microbiology. 2017; 8:1388; Nagpal et al. Sci rep. 2017; 7:10097

4 Ximenez C, Torres J. Archives of medical research. 2017;48(8):666-680

5 Korpela and de Vos Curr Opin Microbiol. 2018; 44:70-78.; Martin, et al. PLOS one. 2016; 11: e0158498

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6096620/ 

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788567/ 

8 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33803407/ 

9 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31349739

10 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7472904/ 

11 https://www.nature.com/articles/s41598-021-83009-2 


Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților