Back Mituri despre alăptare

10 mituri despre alăptare – care este adevărul

Alăptarea te îngrasă. Sau te slăbește. Nu poți alăpta dacă faci sport. Trebuie să întrerupi alăptarea dacă iei antibiotice – cu siguranță ai auzit și tu măcar unul dintre aceste mituri despre alăptare.

Experții AptaNutricia îți spun care este adevărul despre cele mai mari mituri cu privire la alăptare.

1.Alăptarea te îngrașă

Prolactina care se eliberează în timpul alăptării pentru a crește producția de lapte crește și apetitul, iar privarea de somn determină creșterea nivelurilor de leptină și grelină (așa-numiții hormoni ai foamei), făcându-te să mănânci mai multe alimente dulci, sărate sau bogate în amidon. Alăptarea arde 500-700 de calorii într-o zi, dar asta nu contribuie întotdeauna la scăderea în greutate după naștere: alimentația, greutatea de dinainte de sarcină și nivelul de activitate fizică după naștere sunt alți factori importanți.

Studiile care măsoară efectul alăptării asupra pierderii în greutate arată totuși că mamele care alăptează exclusiv în primele luni pierd în medie 0,6-2 kg mai mult decât cele care nu alăptează până la sfârșitul primului an din viața bebeșului.

2. Nu poți alăpta când faci sport

Nu da vina pe acest mit pentru a renunța la exercițiile fizice după naștere – nu are niciun fundament. Studiile arată că exercițiile fizice moderate nu afectează cantitatea de lapte sau gustul acestuia.


Activitatea fizică intensă poate duce însă, e adevărat, la creșterea nivelului de acid lactic din laptele matern, ceea ce poate influența puțin gustul, dar nu și beneficiile nutriționale ale laptelui matern pentru bebeluș.
Gianina Romanescu

Gianina Romanescu

Educator Perinatal SAMAS


În perioada de lehuzie, de 6-8 săptămâni, poți face plimbări, să urci și să cobori scări, având bebelușul în sistemul de purtare. După controlul de 6 săptămâni de la naștere, dacă nu ai avut complicații, medicul îți va recomanda, cel mai probabil, să începi un program de exerciții ușoare. Acestea au beneficiul că îți îmbunătățesc și starea psihică și calitatea somnului și te ajută să revii mai repede în formă. Ai grijă să nu te suprasoliciți, să te hidratezi foarte bine și să consumi alimente bogate în minerale, care să compenseze pierderile cauzate de transpirație și deshidratare.

3.Trebuie să folosești ambii sâni la alăptare

Este adevărat, în parte. Alăptarea la cerere stimulează producția de lapte, pe principiul cererii și ofertei. Dacă golesti ambii sâni la fiecare sesiune de alăptare, mai ales în primele săptămâni, asta te ajută să creşti producţia de lapte, dacă este necesar, și să eviți pericolul de mastită (întreabă consilierul ce poziții de alăptare să utilizezi). Dacă bebelușul tău s-a săturat din suptul la un singur sân, ai grijă ca la masa următoare să începi cu sânul rămas plin.

4. Când alăptezi trebuie să bei minim 3 litri de lichide într-o zi

Fals! Este important să bei suficiente lichide, este adevărat, dar nu există o cantitate obligatorie prevăzută. Corpul tău va simți totuși nevoia de un surplus de lichide dat fiind consumul energetic crescut, pentru a produce lapte.

Apa (băută în mod lent) și ceaiul de anason sau fenicul sunt cele mai potrivite pentru mama care alăptează. Berea – mai puțin, în ciuda unui alt mit larg răspândit, că berea ar stimula lactația. Unele polizaharide din bere influențează producția de lapte, ce e drept, dar ele se găsesc și în orz și în alte alimente. Consumul de alcool în timp ce alăptezi este contraindicat, pentru că toate substanțele pe care le ingerezi tu ajung în laptele matern și se transmit și bebelușului afectand creierul pe termen lung. Fumatul nu lasa secretia lactata sa creasca conform nevoilor bebelusului , creste intensitatea colicilor si afecteaza calitatea somnului bebelusului.

5. Trebuie să speli mamelonul înainte de a alăpta

Acest lucru este contraindicat. Glandele Montgomery pregătesc sânii pentru alăptare încă înainte de venirea pe lume a bebelușului, secretând un ulei natural care lubrifiază pielea și previne riscul de infecții. În plus, bacteriile bune de pe piele contribuie la o microbiomă sănătoasă a bebelușului. Igiena este la fel de importantă în alăptare ca în viața de zi cu zi, dar este indicat să nu folosești săpunuri antibacteriene, parfumate sau care conțin parabeni în zona sânilor și nici să nu aplici creme sau loțiuni înainte de masa bebelușului.

6. Folosirea tetinei poate influența alăptarea

Reflexul de supt se formează încă din viața intrauterină, iar alăptarea este cea mai ușoară modalitate prin care bebelușul tău se poate hrăni și pentru care a fost „programat”. Suptul la sân și suptul din biberon implică alți mușchi și influențează modul în care bebelușul se hrănește și cantitatea de hrană, precum și masticația și dezvoltarea dentiției. Suptul din biberon pentru o vreme îndelungată, la fel ca și folosirea suzetei, influențează și dezvoltarea limbajului și poate duce la probleme de vorbire – arată studiile.

7. Alăptarea cauzează căderea părului

În timpul sarcinii nivelurile ridicate de estrogen și progesteron schimbă ciclul de creștere a părului – ceea ce are ca rezultat un păr bogat și lucios. După naștere nivelurile hormonale revin la normal și tot părul care ar fi trebuit să cadă în mod natural în timpul sarcinii te părăsește acum. Acest lucru nu este însă influențat de alăptare și nu este un motiv real de panică. La aproximativ 3-4 luni de la naștere, părul tău își reia ciclul normal de creștere. O alimentație bogată în proteine poate favoriza o creștere mai accelerată a părului.

8. Trebuie să oprești alăptarea când bebelușul are diaree

Nou-născuții alăptați au scaune mai moi și scutecul lor trebuie schimbat mai des, așa că diagnosticul de diaree pe care-l poți estima tu nu este, poate, cel corect. Cel mai bun medicament pentru un virus sau o bacterie care cauzează un episod de diaree este tot laptele matern, care conține săruri minerale pentru reechilibrare electrolitică, enzime ce protejează sistemul digestiv, precum și anticorpi care protejează bebelușul împotriva infecțiilor.

9. Nu poți alăpta dacă ai sânii mici

Incorect! Dimensiunea sânului nu are nicio legătură cu alăptarea. Producţia de lapte este independentă de forma şi mărimea sănilor, aşa că nu te îngrijora dacă sutienele tale au o cupă mai puțin generoasă.

10. Nu poți alăpta dacă iei antibiotic

Poţi continua să alăptezi fără grijă, chiar dacă eşti sub tratament, cu condiția să iei antibiotice sigure în alăptare, pe care ți le va recomanda medicul tău. La fel ca și în perioada sarcinii, este foarte important să te sfătuiești cu medicul înainte de a administra orice medicament, pentru că substanțele active trec în laptele matern.

Superioritatea Aptamil
NUTRI-BIOTIK

Special conceput să susțină sistemul imunitar al copilului tău în fiecare etapa de vârstă

Aptamil
Rețetă avansată

Rețetă avansată

Inspirată de 50 de ani de cercetare avansată a laptelui matern

Imuno-Nutrienți

Imuno-Nutrienți

Vitaminele C&D, în cantitățile adecvate vârstei, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar

Nutri-Fibre

Nutri-Fibre

Mixul nostru unic de oligozaharide GOS/FOS2 și 3’-GL3 – o oligozaharidă cu structură identică celei regăsite în laptele matern

Fără ulei de palmier adăugat

Fără ulei de palmier adăugat

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Susținut de Societatea Română de Pediatrie

Alătură-te și tu comunității
AptaNutricia

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților

150.000+ de mămici mulțumite
150.000+

părinți mulțumiți

5+ experți dedicați
5+

experți dedicați

300+ articole create de experți
300+

articole create de experți

10.000+ răspunsuri anuale la întrebările mămicilor
10.000+

răspunsuri anuale la întrebările părinților