9 luni fără epilat, coafor și masaj trec greu – ai nevoie de momente de răsfăț care să compenseze puțin micile neplăceri din sarcină. Unele tratamente cosmetice în sarcină sunt considerate sigure, altele sunt sub semnul întrebării, fiind potențial riscante pentru făt. Află la ce tratamente cosmetice în sarcină poți merge fără griji și ce măsuri de precauție se impun.
Cele mai multe tratamente cosmetice în sarcină sunt sigure, dar specialiștii recomandă să eviți în primele săptămâni – cruciale în dezvoltarea fătului – vopseaua și oxidanții pentru păr.
Sauna, băile în jacuzzi, împachetările corporale și alte tratamente cosmetice în sarcină care ridică temperatura corpului și te pot deshidrata sunt de evitat pe toată perioada celor 9 luni, fiind periculoase pentru tine și bebeluș.
Iar dacă îți programezi un masaj în timpul sarcinii , ai grijă la produsele folosite. Uleiurile esențiale sau unele uleiuri de corp pe bază de plante pot fi periculoase pentru bebeluș: ferește-te produsele care conțin lemn de santal, salvie, eucalipt, geranium, iasomie, ienupăr, ambră, mentă și rozmarin.
Epilarea în sarcină
Hormonii de sarcină îți vor face cadou o pilozitate în exces. Părul tău va fi mai bogat și mai strălucitor, dar este posibil să crească mai des și în zone unde nu ți-ai dori. Ceara epilatoare nu prezintă riscuri, dar s-ar putea să-ţi provoace dureri mai mari decât de obicei, din cauza faptului ca pielea ta suferă modificări în timpul sarcinii, iar volumul de sânge crescut intensifică senzațiile la nivelul pielii. Cremele și loțiunile de epilat, în special cele care conțin sulfit de bariu sau triglicolat de calciu (care afectează proteina din structura firului de păr, dizolvând firele) sunt de evitat în timpul sarcinii. Efectele asupra fătului nu sunt încă pe deplin cunoscute și în plus au un miros foarte puternic, care te deranjează în perioada sarcinii, atunci când simțul tău olfactiv este foarte ascuțit.
Vopsirea părului în sarcină
Nu este momentul potrivit să-ți schimbi nuanța de păr. Când substanțele din vopsea ating pielea, ele sunt absorbite în corpul tău și pot trece prin plancentă. Dacă nu poți renunța la coafor pe perioada sarcinii, optează pentru șuvițe și ai grijă ca produsele folosite să nu conțină amoniac.
Tratamentele cu laser și electroliză în sarcină
Tratamentele de epilare cu laser nu sunt recomandate pe perioada sarcinii – în cel mai bun caz nu au efect, din cauza modificărilor hormonale, în cel mai rău, pot afecta dezvoltarea bebelușului. Epilarea prin electroliză prespune introducerea unui ac subțire în folicul, prin care trece curent electric. Chiar dacă intensitatea este mică, acest lucru este riscant în timpul sarcinii, lichidul amniotic care înconjoară fătul fiind conducător de electricitate.
Ce alte tratamente cosmetice în sarcină să eviți
Procedurile și produsele care folosesc toxina botulinică sunt de evitat în perioada sarcinii, la fel, peeling-urile sau cosmeticele care conțin vitamina A – un exces de vitamina A poate produce defecte de tub neural la bebeluș.