Mama este protagonista în perioada sarcinii, alături de bebelușul pe care îl va aduce pe lume, dar asta nu înseamnă că rolul tatălui în sarcină s-a încheiat la momentul concepției. Nu este el personaj principal în filmul de sarcină care va rula în aceste luni în viața familiei, dar rolul tatălui este extrem de important.
Studiile arată că viitoarele mame au o sarcină mai ușoară atunci când partenerul lor ia rolul tatălui în serios în perioada celor 9 luni.
Implicarea tatălui încă dinainte de naștere este importantă nu doar pentru echilibrul emoțional al mamei, ci și pentru starea de sănătate a bebelușului, ferindu-l de riscul de moarte subită – au descoperit cercetătorii de la University of South Florida. Alte studii arată că bebelușii ai căror tați au fost implicați în creșterea lor din prima lună de viață obțin scoruri mai mari la testele de evaluare a abilităților cognitive deja de la vârsta de 1 an.
Ascultă și comunică
Sarcina nu e o sarcină ușoară! Mai ales când te afli la prima experiență. Chiar și în situația ideală în care amândoi v-ați simțit pregătiți să deveniți părinți și v-ați dorit acest bebeluș, întrebările și temerile legate de sarcină și naștere sunt firești. Mama are îngrijorări legate de modul în care sarcina se va desfășura, de eventuale probleme de sănătate și de cum va face față nașterii. Tatăl, în schimb, se poate simți împovărat de rolul de susținător al familiei care se va mări, chinuit de gândul că va trece pe locul 2 după bebeluș și îngrijorat că viața sexuală în sarcină și după naștere se va schimba.
Comunicarea este cea mai potrivită cale de a trece prin aceste furtuni emoționale împreună. Ascultă-ți partenera, nu-i nega îngrijorările și împărtășește-le pe ale tale. Tot împreună veți găsi și soluțiile.
Implică-te în tot
De la cursurile de pregătire pentru naștere, până la reorganizarea bucătăriei, dacă asta este ce dorește partenera ta să facă cu doar 2 luni înainte de venirea bebelușului. Viitoarea mamă este foarte obosită și foarte vulnerabilă emoțional pe perioada sarcinii, în special în primul și în ultimul trimestru. O poți susține făcând în locul ei acele mici treburi prin casă, pregătindu-i un mic dejun, chiar dacă este posibil să nu se bucure de el, din cauza grețurilor de sarcină sau masându-i picioarele înainte ca ea să se plângă de dureri.
Fii bine organizat
Nu te baza pe ea să țină minte când aveți de plătit următoarea rată la mașină. Și doar pentru un plus de siguranță, notează-ți tu în calendar când are programarea la ecografie. Fii primul care-și face bagajul pentru maternitate (LINK ACTIV) - (da, vei avea și tu nevoie de unul) și verifică să nu lipsească ceva din al ei. Dacă ești genul care nu-și găsește șosetele într-un sertar, fă un efort și încearcă să fii tu ceva mai organizat. Partenera ta crește o altă ființă înăuntrul ei, precis te poți descurca și tu singur să găsești o pereche de șosete înăuntrul unui sertar, nu?
Rămâi informat
Nu e nicio rușine să citești și tu cărți despre sarcină. Dimpotrivă – îți vor fi de mare folos și vei afla o mulțime de informații fascinante despre corpul uman. E de înțeles dacă vei sări peste paginile ilustrând în detaliu nașterea, dar dacă partenera ta insistă să știe în amănunt ce se va întâmpla în sala de nașteri, este de datoria ta să-i fii alături. Gândește-te că te uiți la un film de acțiune cu final fericit, dacă vrei. Lăsând la o parte gluma, cu cât vei fi mai informat pe perioada sarcinii partenerei tale, cu atât o vei putea susține mai mult emoțional și veți fi amândoi mai relaxați, spre binele bebelușului vostru.
Fii omul de comunicare și paznicul de serviciu
După naștere, fii tu cel care dă vestea tuturor verișorilor de a 3-a spiță, dacă vezi că acest lucru e important pentru partenera ta. Bucuria de a deveni părinte este mare, dar senzațiile după naștere pot fi copleșitoare. Limitează accesul la mamă și bebeluș, foarte vulnerabil imediat după naștere și apelează doar la acele persoane care vă pot fi de real folos în primele săptămâni după venirea pe lume a celui mic.
Îndepărtează din preajma mamei toate acele persoane care îi consumă energia și o fac să se îndoiască de abilitățile ei de mamă în aceste momente în care trece prin-un taifun emoțional. Sfaturile sunt bune doar atunci când sunt cerute. Fii tu cel care face preselecția musafirilor și limitează vizitele acasă, astfel încât să vă puteți bucura de noua voastră viață în trei.
Și nu uita, rezervă-ți un pic de timp și pentru tine – cât să realizezi că ai devenit tatic – felicitări!