Când ești însărcinată, nasul tău este primul care o știe. Aversiunea față de mirosurile puternice este un simptom des întâlnit în primul trimestru de sarcină. Studiile arată că două treimi dintre femeile însărcinate sunt deranjate de mirosurile puternice în sarcină. Uite de ce.
Ca multe alte simptome, simțul olfactiv accentuat, datorită căruia percepi mirosurile puternice în sarcină, apare ca urmare a cocktailului de hormoni din primele săptămâni de sarcină. Estrogenul, secretat în exces în această perioadă, este hormonul din cauza căruia cel mai mic miros poate deveni un asalt pentru nasul tău. Un alt motiv pentru hipersensibilitatea olfactivă este faptul că volumul fliudelor din corp (sânge și plasmă) se dublează în perioada sarcinii, așa că toată ”informația” purtată de sânge până la creier ajunge mai rapid și e percepută mai puternic. Centrul olfactiv și receptorii care percep mirosurile au activitatea perturbată de acest flux crescut de sânge și plasmă.
Gradul de aversiune față de mirosurile puternice în sarcină diferă, în funcție de sensibilitatea olfactivă a fiecărei viitoare mame. Mirosurile puternice accentuează greața în sarcină pentru cele mai multe dintre femei.
Singurele ferite de această neplăcere sunt viitoarele mame care suferă de anosomie - pierderea totală a simțului mirosului. Un studiu arată că acestea nu suferă de episoade de greață în sarcină.
Nu poți să îți împiedici nasul să fie hipersensibil la mirosuri puternice în sarcină, dar stai liniștită: această superputere va dispărea în primele săptămâni după nașterea bebelușului – la timp, cât să reziști olfactiv în perioada în care schimbi multe scutece murdare pe zi!
Ce mirosuri puternice te deranjează cel mai mult? Nu există o regulă generală. Unele femei nu mai suportă mirosul parfumului preferat, altele au reacții de greață și episoade de vomă când simt un anumit aliment.
Cum faci față la mirosurile puternice în sarcină
Cea mai bună soluție este, evident, să le eviți.
Mănâncă alimente neutre olfactiv – stai departe de conopidă, broccoli sau usturoi! Mirosul de carne îți poate declanșa și el o aversiune puternică și senzația de greață.
Aerisește – gătește doar cu fereastra deschisă (sau roagă pe cineva să preia rolul de chef în bucătărie) și tine geamurile deschise cât mai mult pe parcursul zilei.
Spală mai des – hainele și lenjeria păstrează mirosurile. Bagă mai des un rând de rufe la spălat și folosește detergenți hipoalergenici sau cu parfum suav.
Folosește cosmetice fără parfum – renunță la produsele parfumate și optează pentru variantele dermatologice sau hipoalergenice, neparfumate.
Bazează-te pe prieteni – roagă-ți familia și prietenii să fie solidari și să se abțină de la a folosi parfumuri puternice în preajma ta sau de la a mânca pește sau alte alimente cu mirosuri deranjante pentru tine.
Descoperă arome care te ajută – mirosul de mentă, lămâie, ceai verde, scorțișoară și ghimbir calmează senzația de greață provocată de mirosurile puternice. Vezi ce funcționează pentru tine și folosește-te de variantele naturale, neconcentrate. Folosirea uleiurilor esențiale în sarcină este controversată, din cauza potențialelor riscuri pentru bebeluș.