Din prima zi în care a venit pe lume, bebelușul tău are un aliat puternic, care îl protejează. Laptele matern îl hrănește, dar îl și ferește de infecții și boli. Alăptarea este prima și cea mai la îndemână metodă de a construi imunitatea bebelușului tău. Iată cum influențează alăptarea imunitatea bebelușului.
Încă din ultimele 3 luni de sarcină, anticorpii de la mamă sunt transferați către bebeluș, prin placentă. Imunitatea pasivă are rolul de a proteja nou-născutul cât timp el nu poate produce încă anticorpi, iar cei transferați de la mamă îl apără în acest mod de bacterii și virusuri. Anticorpii formați de mamă de-a lungul vieții ei, în urma episoadelor de boală prin care a trecut, sunt transferați către făt încă din viața uterină și-l feresc pe acesta de respectivele boli.
Corpul mamei continuă rolul de apărător al bebelușului imediat după ce îl aduce pe lume, laptele matern conținând cantități importante de anticorpi și substanțe imunomodulatoare. În special colostrul, care se secretă în primele zile după naștere, este bogat în anticorpi, acesta fiind, de altfel, unul dintre motivele pentru care Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și specialiștii în sănătatea copilului recomandă alăptarea timpurie. Când nou-născutul este pus la piept în prima oră după naștere, așa-numita oră de aur, contactul piele pe piele favorizează reflexul de supt si inițierea alăptării, asigurând astfel nu numai hrana și protecția bebelușului, ci și profunda conexiune între mamă și copilul ei.
Mecanismele prin care alăptarea și laptele matern influențează imunitatea bebelușului sunt extrem de complexe și au făcut obiect de cercetare amănunțită din partea oamenilor de știință de mai bine de 40 de ani. Aceștia au descoperit că laptele matern oferă protecție sugarului, modulând în același timp sistemul lui imunitar, metabolic și microflora și oferindu-i bebelușului protecție multiplă, pe termen lung.
Astfel, lactoferina din laptele matern are acțiune bacteriostatică, nucleotidele și micronutrienții (vitamine, zinc, seleniu) accelerează răspunsul metabolic la infecții, iar oligozaharidele împiedică dezvoltarea infecțiilor prin blocarea agenților patogeni la care este expus bebelușul, stimulând, în același timp, imunitatea proprie a bebelușului.
Oligozaharidele reprezintă, cantitativ, al treilea cel mai abundent ingredient din compoziția laptelui matern, după lactoză și lipide. Peste 200 de structuri diferite de oligozaharide au fost identificate în laptele matern, având efect prebiotic și menținând sănătatea tractului digestiv și ajutând la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Aproximativ 70-80% dintre celulele noastre imunitare trăiesc la nivelul tractului digestiv alături de miliarde de bacterii care alcătuiesc microbiota. Oligozaharidele din laptele matern stimulează creșterea și activitatea bacteriilor bune din sistemul digestiv, precum bifidobacteria și lactobacilii.
În plus, oligozaharidele din laptele matern protejează mucoasa stomacului, blochează agenții patogeni și stimulează răspunsul celulelor imunitare.
Protecția oferită prin alăptare și laptele matern nu se oprește după primele luni de viață. Studiile arată că alăptarea protejează bebelușul de infecții de tract respirator, otite, infecții de tract urinar, enterocolită necrozantă, astm, diabet, obezitate pe termen lung și că răspunsul la imunizarea prin vaccinare, după vârsta de 2 luni, este mai bun în cazul copiilor alăptați.
Gianina Romanescu
Educator Perinatal SAMAS
Nu în ultimul rând, studii recente, efectuate în perioada pandemiei de COVID-19, arată că în laptele mamelor infectate cu SARS-CoV-2 s-au transferat anticorpii care să protejeze nou-născutul de aceast virus, anticorpi care sunt mai rezistenți (inclusiv la pasteurizare) și se regăsesc pe termen de până la 6 luni, față de plasma sanguină, unde se regăsesc până la 2 luni. De altfel, recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, în perioada pandemiei de Coronavirus, a fost ca mamele suspecte de sau confirmate cu COVID-19 să inițieze sau să continue alăptarea, după caz, având grijă să respecte măsurile de igienă, întrucât beneficiile laptelui matern pentru bebeluș depășesc cu mult riscul transmiterii infecției.