La naştere, sistemul imunitar este încă imatur, dar asta nu înseamnă că nou-născutul tău este lipsit de apărare. Bebelușul împrumută din imunitatea ta încă din timpul sarcinii și este protejat de laptele matern și în primele luni de viață. Uite cum funcționează imunitatea la nou-născuți și cum poți să ajuți sistemul imunitar al bebelușului.
În timpul sarcinii, viitoarea mamă transmite anticorpi (imunoglobuline IgG) – prin sângele care circulă spre placentă și care ajunge prin cordonul ombilical la făt. Aceste imunoglobuline protejează nou-născutul și rămân în sângele bebelușului în primele luni din viață, asigurând protecție față de microbii care pătrund în organism.
Nașterea naturală influențează și ea imunitatea. Atunci când trece prin canalul de naștere, bebelușul intră în contact cu bacterii benefice care ajung în sistemul lui digestiv, contribuind la dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase. Pentru că peste 70% dintre celulele noastre imunitare se află în stomac, bacteriile care colonizează intestinul bebeluşului tău vor stabili traiectoria funcţiei imune pentru întreaga viaţă.
Colostrul – un aliat pentru imunitate puternică
Imediat după venirea pe lume bebelușul primește primul lapte matern. Colostrul (LINK ACTIV ARTICOL COLOSTRU) conține limfocite, dar și anticorpi
(imunoglobuline IgA, IgG și IgM) și alte substanțe imunomodulatoare. Colostrul este benefic pentru nou-născut, având în compoziție atât factori de creștere, cât și compuși antimicrobieni. Odată ajuns în sistemul digestiv al nou-născutului, îl apară de agenți patogeni. Bebelușii dobândesc astfel imunitate pasivă doar prin simpla alăptare (ARTICOL ALĂPTARE LA CERERE).
Imunoglobulinele din laptele matern supravieţuiesc tractului digestiv fiind învelite într-o substanţă protectoare, care le permite să trăiască în mediul din stomac și să ajungă la nivelul tractului intestinal până la punctul la care să adere la mucoasă sau să fie absorbite. Rămânând în tractul digestiv, imunoglobulinele ajută la prevenirea creşterii bacteriilor periculoase pentru sănătatea unui bebeluş.
Sistemul imunitar al bebelușului începe și el să se dezvolte, pe cont propriu, încă de la naștere, dar într-un ritm mult mai lent. În jurul vârstei de 3 luni, anticorpii materni transmiși bebelușului încep să scadă, iar sistemul imunitar al acestuia începe să devină mai puternic, pe măsură ce intră în contact cu bacterii, virusuri sau fungi. Până la vârsta de 1 an, copilul îşi va dezvolta imunitatea semnificativ, dar specialiștii consideră că abia în jurul vârstei de 12-14 ani sistemul imunitar este pe deplin matur.
Imunitatea bebelușului este susținută și prin vaccinare. Încă din maternitate, nou-născutul este protejat împotriva hepatitei B și a tuberculozei. La prima vizită, pediatrul îți va da mai multe detalii despre schema de vaccinare, vaccinuri obligatorii și opționale. Este foarte important să fii corect informat cu privire la vaccinuri. Scăderea ratei de vaccinare a dus la creșterea incidenței unor boli care fuseseră eradicate și care sunt extrem de periculoase pentru bebeluși.
Cum poți susține imunitatea bebelușului:
· Naște natural, dacă nu ai contraindicații și nu sunt suspiciuni de suferință fetală. Nașterea naturală (LINK ACTIV) ajută bebelușul să se adapteze mai repede la viața extrauterină și este mai sigură pentru el.
· Alăptează (LINK BENEFICII ALĂPTARE) încă din primele ore după naștere. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea timpurie, în prima oră după naștere și menținerea alăptării exclusive pe o perioadă de 6 luni.
· Ferește nou-născutul în primele luni de viață. Redu, pe cât posibil, numărul de vizitatori și nu merge în locuri aglomerate cu cel mic.
· Asigură-te că respecți cu strictețe măsurile de igienă. Spălă-te pe mâini înainte să intri în contact cu nou-născutul, schimbă-te de hainele purtate afară și ai grijă ca toți cei care stau în preajma bebelușului să fie sănătoși.
· Acoperă-i necesarul de vitamina D3 – foarte importantă pentru imunitate. Suplimentarea cu vitamina D se impune încă din primele săptămâni de viață pentru a preveni rahitismul, a susține sistemul muscular și buna funcționare a sistemului imunitar.