Ochii bebelușului tău încep să se dezvolte încă din săptămâna 4 de sarcină și percep lumina deja la sfârșitul primului trimestru de sarcină. Pleoapele rămân însă închise până în săptămâna 26, iar vederea la bebeluși este departe de a fi complet formată la venirea pe lume. Uite ce să știi despre vederea la bebeluși și cum te vede nou-născutul.
Ochii bebelușului au la naștere 70% din mărimea ochiului adult. Ei vor continua să se dezvolte în primii doi ani de viață.
Atunci când nou-născutul se uită intens la tine, el nu te vede clar. Imaginea pe care o vede este mai degrabă asemănătoare unui puzzle din care lipsesc câteva piese.
Dar în numai 4 zile, nou-născutul, care nu vede la mai mult de 20-30 de centimetri, învață să recunoscă fața mamei dintre toate celelate chipuri care îl înconjoară. Nou-născutul nu distinge culorile, vede doar nuanțe de gri, iar focusul privirii lui este pe ochii adultului. Părerile specialiștilor sunt împărțite cu privire la acest lucru: unii susțin că nou-născutul se uită în ochii adultului pentru că aceștia exprimă mai multe emoții decât restul fizionomiei, în timp ce alții cred că ochii nou-născutului se aținesc spre ochii adultului pentru simplu fapt că aceștia formează un contrast cu restul feței, sunt mai ușor de reperat și nu sunt imobili, ci se mișcă.
În primele săptămâni de viaţă, nou-născutul poate distinge anumite obiecte, dar nu le vede clar contururile sau detalii, preferă imaginile bine definite, geometrice, formele mai degrabă rotunde și culorile contrastante. Nu poate distinge încă nuanțele, dar este atras de culori puternice.
Pentru că musculatura nu este foarte bine dezvoltată și nou-născutul nu știe cum să-și coordoneze ambii ochi, el privește cruciș. Strabismul fiziologic este considerat normal primele 6 luni, dar dacă se manifestă și după această vârstă trebuie să mergeți la medic.
Pe măsură ce crește, bebelușul vede din ce în ce mai bine. Între a doua și a treia lună de viață, musculatura oculară și abilitatea de a coordona mișcările ochilor se dezvoltă suficient de mult, încât să îi permită bebelușului să urmăreasă un obiect dintr-o parte în alta, de-a lungul unui arc de cerc de 180 de grade. Dacă îi atârni un carusel mobil deasupra pătuțului, vei observa că urmărește figurinele în mișcare și chiar începe să întindă mânuțele în direcția lor, fără să le poată apuca, însă.
La sfârșitul primelor 3 luni de viață, recunoaște deja fețele de la o distanță mai mare și începe să facă diferența între culori, dacă este vorba despre nuanțe puternice.
Vederea la bebeluși – când să te îngrijorezi
· Dacă după primele 3 luni de viață nu urmărește cu privirea obiectele, chiar dacă i le aduci aproape.
· Când își înclină capul într-un unghi ciudat sau unul dintre ochi pare că fuge.
· Pupila albă sau cu pete, irisul încețoșat și ochii lăcrimoși sunt simptome de raportat medicului pediatru.
· Dacă plânge fără lacrimi, clipește foarte des, pare deranjat de lumină sau are ochii roșii sau umflați mai tot timpul.