Toată sarcina visezi la momentul în care bebelușul tău va veni pe lume, vă veți privi ochi în ochi și conexiunea voastră se va crea instant. Realitatea poate diferi puțin de scenariile tale de sarcină. Legătura cu nou-născutul nu se face întotdeauna din prima clipă. Și nu ai motive să te simți vinovată pentru asta. Acordă-ți timpul de care ai nevoie pentru a te simți mamă și a crea legătura cu nou-născutul tău. Va fi una profundă și frumoasă, pe viață!
După un travaliu care te lasă epuizată fizic și emoțional, te trezești cu un omuleț roșu și gălăgios în brațe. Mai întâi, te surprinde să vezi că nu seamănă cu bebelușii pe care i-ai văzut în reclame. Aspectul nou-născutului te poate lua prin surprindere. Apoi, vrei să alăptezi și nu știi cum să pui la sân bebelușul sau el se dovedește necooperant. Știi că tu l-ai adus pe lume, dar parcă încă nu-l simți „în echipa ta”.
Stai liniștită! – legătura cu nou-născutul se creează diferit pentru fiecare mamă și tată în parte. Unii se conectează mai rapid, altora le poate lua zile sau luni până declic-ul se face. Iar așteptările nerealiste te pot împovăra. Cel mai bun indiciu că vei fi o mamă bună este că îți faci reale griji despre asta! Așa că dă-ți timp și profită de primele momente frumoase din noua voastră viață de familie, mărită acum.
Alăptează: hrănește bebelușul cu lapte matern și dragoste
Profită de alăptare: când îți hrănești bebelușul cu lapte matern îi oferi și grija și dragostea ta. Și cu fiecare masă, la fel ca nou-născutul, dragostea voastră „ia în greutate”. Beneficiile alăptarii se reflectă în sănătatea bebelusului, dar și in starea voastră de bine. Studiile arată că prolactina și oxitocina eliberate în timpul alăptării scad nivelul de stres al mamei și favorizează o profundă legătură cu nou-născutul, scăzând și riscul de depresie postnatală.
Laptele matern și prezența activă a mamei în momentul alăptării (jos telefoanele la ora de masă a bebelușului!) favorizează dezvoltarea neurocognitivă a bebelușului și îl protejează mai târziu de probleme comportamentale sau somatizări – spun cercetătorii.
Stabilește ritualuri
La începutul unei noi vieți – pentru bebelușul care a venit pe lume și pentru voi, ca familie și părinți – ai ocazia minunată de a crea propriile voastre ritualuri.
Ora de masă, distracția la băiță, masajul bebelușului sau contactul piele-pe-piele fac parte din ritualurile care creează și adâncesc legătura cu nou-născutul.
Implică-ți partenerul
Când bebelușul vine pe lume, riscul ca tatăl să se simtă ignorat este mare. Dacă mama anxioasă nu lasă pe nimeni altcineva să se ocupe de nou-născut, partenerul se poate retrage din viața bebelușului și viața de cuplu. Amintește-ți, dragă mamă, că amândoi citiți în același timp manualul de creștere a copilului și că, la fel ca și tine, tatăl învață. Lasă-l să participe la creșterea bebelușului și să te ajute. Implicarea lui va face conexiunea voastră mai frumoasă și legătura cu nou-născutul mai profundă.
Copiii ai căror tați au fost implicați în creșterea lor din prima lună de viață obțin scoruri mai mari la testele de evaluare a abilităților cognitive deja de la vârsta de 1 an, au mai puține probleme de comportament, iar ca adulți au relații satisfăcătoare și venituri mai mari – arată studiile.
Lasă-ți părinții să devină bunici
Nici pentru ei tranziția nu este ușoară. Încântați să își vadă nepotul sau nepoata venind pe lume, vor să ajute, dar nu să te deranjeze și se pot simți răniți când le refuzi ajutorul. Bucură-te de prezența lor. Vei descoperi că părinții tăi, deveniți acum bunici, sunt o prețioasă sursă de dragoste, ajutor și sfaturi oferite exact atunci când ai nevoie de ele.
Dragă mamă, ai încredere în tine, în partenerul tău și în bebelușul pe care l-ai adus pe lume: viața voastră împreună va fi frumoasă, iar legătura voastră va deveni mai puternică în fiecare zi!