Alăptarea este primul și cel mai important cadou pe care îl faci bebelușului pe care l-ai adus pe lume. Este șansa pe care i-o oferi, de a avea cel mai bun început în viață. Alăptarea înseamnă hrană, sănătate și emoție. Uite ce beneficii are alăptarea pentru bebeluș, dar și pentru tine, dragă mamă!
Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari – este sigur, sănătos, hrănitor și mereu la dispoziția nou-născutului, servit la temperatura ideală și personalizat în funcție de nevoile lui.
Laptele matern furnizează toți nutrienții, vitaminele și mineralele de care un bebeluș are nevoie în primele 6 luni de viață, când, dacă mama alăptează exclusiv, nu este necesară suplimentarea cu alte lichide sau alimente. În plus, protejează bebelușul prin anticorpii proveniți de la mamă și îl ferește de boli periculoase în primele luni de viață.
Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății în acest sens arată că alăptarea reduce semnificativ numărul de decese cauzate de infecțiile respiratorii acute și diaree, precum și de alte boli infecțioase, bebelușii alăptați având de cel puțin 6 ori mai mari șanse de supraviețuire în primele luni de viață.
Alăptarea, inițiată în prima oră din viața bebelușului și cu caracter exclusiv în primele 6 luni din viață, este una dintre cele mai eficiente metode de a asigura sănătatea și dezvoltarea armonioasă a bebelușului – consideră și UNICEF.
Datele organizației arată că îmbunătățirea ratei de alăptare exclusivă la nivel mondial ar putea salva viața a 820.000 de copii, 87% dintre aceștia având vârste mai mici de 6 luni.
Alăptarea – beneficii pentru bebeluș
Laptele matern îi oferă bebelușului protecție antiinfecţioasă şi antialergică, conține factori modulatori de creștere (epidermali și nervoși). Iar flora intestinală a sugarului alimentat natural conţine lactobacilli si bifidobacterii, ce produce acid lactic şi acid acetic, care scad pH-ul scaunelor și cresc rezistenţa la infecţii.
Gianina Romanescu
Educator Perinatal SAMAS
Dincolo de hrană și de legătura profundă pe care nou-născutul o stabilește cu mama, actul alăptării în sine stimulează dezvoltarea gurii, a maxilarului și secreția hormonilor necesari pentru digestie și care oferă senzația de sațietate. În plus, studiile arată că alăptarea are urmări pozitive pe termen lung pentru copil. Bebelușii alăptați sunt feriți de riscul de obezitate, colesterol, hipertensiune, diabet, astm și leucemie mai târziu în viață. Bebelușii alăptați devin copii cu rezultate școlare bune și adulți cu mai puține probleme de comportament.
Alăptarea – beneficii pentru mamă
Riscul de cancer ovarian și de sân, precum și riscul de diabet de tip 2 sunt semnificativ reduse în cazul femeilor care alăptează.
Alăptarea ajută la involuția uterină rapidă după naștere, prevenind și hemoragia uterină, reduce riscul de anemie, accelerează pierderea surplusului de greutate acumulat în sarcină și reduce riscul de osteoporoză postmenopauzală pentru femei.
Mamele au, însă, nevoie de susținere și de ajutor, pentru a putea oferi acest prim cadou bebelușului lor și a-i asigura un start bun în viață.
Pregătirea pentru alăptare, încă din perioada sarcinii, este foarte importantă pentru ca alăptarea să fie un proces plăcut pentru mamă și bebeluș și lipsit de probleme. Rolul partenerului și susținerea familiei sunt, de asemenea, foarte importante, în special în perioada imediat următoare nașterii, când epuizarea și furtuna hormonală prin care trece proaspăt-devenita mamă își spun cuvântul.
Când nu poți alăpta
Nu contează dacă ai sânii mari sau mici, nici dacă ai mameloanele inversate. Stai liniștită: sânul tău este proiectat de natură pentru a putea produce suficient lapte pentru bebelușul tău. Iar producția, care se reglează pe principiul cerere și ofertă, este suficientă, chiar și când ai gemeni.
Sunt, însă, și câteva situații în care alăptarea nu este indicată. Dacă mama este infectată cu HIV (virus care se poate transfera copilului prin laptele matern), în cazul în care mama suferă de citomegalovirus sau hepatita C alăptarea este contraindicată, iar dacă are hepatita B ea poate alăpta doar dacă nu are mameloanele crăpate și o viremie scăzută. În caz de infecție, riscurile versus beneficiile alăptării pentru bebeluș trebuie discutate cu medicul pediatru. În perioada în care face un tratament cu radiații mama nu poate alăpta, însăși apropierea de nou-născut prezentând riscuri pentru acesta. Medicația pentru boli ale tiroidei, cea cu efect chimioterapeutic și antipsihoticele sunt considerate, de obicei, incompatibile cu alăptarea. Orice medicație administrată când alăptezi va fi prescrisă doar de medic!