Alăptarea este cel mai natural proces din lume pentru bebelus, dar nu este întotdeauna ușor pentru mamă. În primele 6 luni se recomandă alăptarea exclusivă, laptele matern fiind alimentul ideal pentru bebeluș. Iată câteva recomandări care îți pot fi de folos pentru primele mese ale bebelușului.
Alăptarea – când începi?
Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă alăptarea imediat după nașterea naturală sau imediat ce mama a iesit din cezariană, de preferat, în interval de maxim 120 de minute de la venirea nou-născutului pe lume, dacă starea de sănătate a mamei și cea a bebelușului permit acest lucru.
În așa-numita oră de aur, prima după naștere, bebelușul are un puternic reflex de supt, iar contactul piele pe piele favorizează instalarea lactației și pune bazele unei puternice legături între mamă și bebeluș. Cantitatea de lapte de mai târziu e astfel de 4 ori mai mare decât față de situația în care întârziem atașarea 6,12 sau 24 ore.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Colostrul, primul lapte pe care-l va servi bebelușul și pe care corpul tău îl secretă încă din saptamânile 16-20 de gestație, este numit aurul lichid și este considerat un vaccin 100% natural! Este extrem de bogat în nutrienți esențiali și conține imunoglobuline, polipeptide, vitaminele A (dublu față de laptele matur) și E, sulf organic, calciu, potasiu,sodiu (pentru ca celulele să funcționeze la capacitate maximă) în combinații personalizate și concentrații speciale, pentru a satisface nevoile nou-născutului tău.
Succesul alăptării depinde de atașarea corectă la sân a nou-născutului și de o stare psihică bună a mamei. O mamă pregătită încă din timpul sarcinii va avea mai puține probleme la primele mese ale bebelușului. Este important însă că măcar pentru primele sesiuni de alăptare să ai alături o asistentă sau un consultant în lactație care să te ghideze și ajute la nevoie.
Chiar dacă prima oară este mai greu să alăptezi, nu renunța – tu și bebelușul aveți nevoie de puțin timp pentru a vă acomoda, dar veți reuși!
Alăptarea – la cât timp îi dai lapte?
Consultanții în lactație și medicii susțin alăptarea la cerere. Ei au observat că dacă semnalele de foame ale sugarului sunt ignorate, chiar și pentru câteva minute, acesta devine neliniștit și frustrat și nu se mai poate atașa la sân corect. Astfel, el nu transferă corespunzător, iar cantitatea de lapte matern descrește.
Alăptarea la cerere reglează producția de lapte a mamei și are multiple beneficii emoționale și cognitive pentru sugar.
Vei observa că bebelușul tău va da semne că îi este foame cam la fiecare două ore. Dacă îl vezi mai agitat, întoarce capul, bagă pumnul în guriță sau dacă observi că își țuguie buzele sau plescăie ca pentru supt, înseamnă că a sosit ora de masă. Este bine să nu aștepți până începe să plângă, pentru că asta îngreunează procesul alăptării.
Ai grijă să îl atasezi corect la sân, pentru ca el să poată prinde areola în mod asimetric și să absoarbă mamelonul orientat către cerul gurii. Pe măsură ce sugarul deprinde tehnica, sânul este golit din ce în ce mai repede. Nu uita de pauza pentru eructat și oferă-i apoi al doilea sân. O masă ar trebui să dureze în medie, cam 30 de minute, dar până când bebelușul deprinde tehnica suptului și capătă putere să sugă mai viguros, este posibil să stați mai mult la masă.
Alăptarea - cum știi dacă bebelușul suge corect
Când bebelușul tău este poziționat corect la sân și se hrănește bine, vei simți o senzație ca de tragere atunci când sânul este golit de lapte. Bebelusul are două tipuri de supt – unul în care suge și înghite și unul în care suge, dar se oprește (tip suzetă). În ambele situații nu trebuie să simti durere, însă suptul tip suzetă e semnal că vrea să adoarmă.
Dacă cel mic udă cel puțin 6-7 scutece pe zi, ia în greutate în mod constant și pare că este mulțumit, înseamnă că se hrănește suficient. Dacă ai orice îngrijorări legate de tehnica alăptării sau de cantitatea de lapte pe care o consumă bebelușul tău, adresează-te medicului sau unui consilier în alăptare.
Nu uita că producția ta de lapte este influențată și de alimentația ta, dar și de starea ta emoțională: o mamă anxioasă, obosită și care se hrănește necorespunzător nu poate produce lapte de calitate pentru bebeluș. Ai grijă deci, și de tine, pentru a-i putea oferi copilului tău cel mai bun start în viață!