Supranumit aurul lichid, colostrul, laptele din primele zile după naștere, este cu adevărat prețios pentru bebelușul tău. Un adevărat vaccin natural, colostrul conține compuși pentru o imunitate puternică și nutrienți esențiali pentru sănătatea și dezvoltarea nou-născutului.
În primele zile după naștere, colostrul este produs în cantități foarte mici: doar 40-50 de ml în decursul unei zile. Dar stomacul nou-născutului este și el foarte mic. Tocmai de aceea, colostrul compensează cantitatea cu calitatea, conținând toți compușii de care bebelușul tău are nevoie, în concentrații maxime.
Colostrul conține cei mai mulți agenți imunitari:
· imunoglobuline lgA, care protejează antibacterial sistemul digestiv, respirator, limfatic;
· imunoglobuline lgD și lgE, cu rol antiviral, antiparazitar, antibacterial și antialergenic
· imunoglobuline lgM și polipeptide bogate în proteine, cu rol imunomodulator și care stimulează acțiunea celulelor macrofage (celule ucigașe), ce înglobează și distrug organismele patogene.
Colostrul conține concentrații maxime de carbohidrați, vitaminele A și E și K, calciu, potasiu și lactoferină. Aceasta joacă un rol deosebit de important în
protejarea bebelușului de alergii și infecții, întrucât are efect antibacterial, antiviral, antiinflamator și imunomodulator, ajutând și la creșterea și diferențierea celulelor, precum și la dezvoltarea armonioasă a sistemului osteorticular.
Prima masă a bebelușului, colostrul, asigură și buna funcționare a tractului digestiv al sugarului, ajutând la eliminarea primului scaun (meconiul) și a excesului de bilirubină, pentru că ficatul încă nu poate îndeplini această funcție la nou-născut.
Cât timp se produce colostrul
Corpul tău produce colostru încă din timpul sarcinii pe măsură ce nivelul de prolactină crește. Unele dintre viitoarele mămici pot observa mici scurgeri de colostru în ultimele săptămâni de sarcină. Nu este un motiv de îngrijorare – este doar o repetiție a organismului pentru venirea pe lume a bebelușului și alăptare. După naștere îti hrănești nou-născutul cu colostru în primele zile de viață. Apoi laptele de tranziție îi ia locul.
În timpul fazei de tranziție, laptele matern este bogat în grăsimi și lactoză, în timp ce cantitatea de proteine și fibre prebiotice descrește. Fiecare corp este diferit, așa că fazele lactației pot diferi, de la mamă la mamă. În general, însă, după aproximativ 9zile de la naștere, se secretă deja laptele matur, bogat în proteine, carbohidrați, vitamine, minerale, hormoni și factori de creștere care să susțină o dezvoltare sănătoasă a bebelușului tău.
Laptele matern nu este doar cea mai bună hrană pentru bebeluși, ci asigură și o nutriție personalizată, schimbându-și compoziția chiar în timpul unei mese, pentru a acoperi nevoile nutriționale ale sugarului.
Laptele matern conține mai mult de 1000 de proteine, esențiale pentru buna creștere a bebelușului, peste 40 de enzime, care catalizează și grăbesc reacțiile din organism, pentru a susține digestia și sistemul imunitar și a favoriza absorbția fierului. Și peste 200 de structuri complexe de oligozaharide. Acestea acționează ca prebiotice, stimulând și hrănind bacteriile bune de la nivelul tractului intestinal, prevenind riscurile de infecții și susținând un sistem imunitar puternic.
Alăptarea încă din primele ore de viață este, astfel, cea mai la îndemână cale de a asigura o bună imunitate bebelușului tău și un start sănătos în viață!