Laptele matern este alimentul ideal pentru bebelușul tău. Alăptarea îi asigură toți nutrienții de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta, îl ferește de boli, de riscul de alergii, astm și obezitate mai târziu în viață.
Alăptarea are însă și beneficii mai puțin cunoscute, pentru bebeluși. Iată câteva dintre ele.
Alăptarea reduce riscul de probleme de comportament
Un studiu realizat pe 10.000 de copii care au fost alăptați cel puțin 4 luni arată că ei au avut un risc cu 30% mai scăzut de a dezvolta probleme de comportament până la vârsta de 5 ani.
Alăptarea reduce riscul de ADHD
Alăptarea îi protejează pe copii de Sindromul Deficitului de Atenție cu Hiperactivitate (ADHD) – arată studii efectuate la Universitatea din Tel Aviv.
Cercetătorii nu știu încă dacă acest lucru se datorează anumitor compuși din laptele matern sau mai degrabă legătura profundă care se formează între mamă și bebeluș în timpul alăptării are acest efect de protecție în fața ADHD și a altor tulburări neurologice care îi afectează pe copii și adolescenți.
Alăptarea influențează dezvoltarea inteligenței
Dintre toate studiile care demonstrează beneficiile alăptării pentru bebeluși, cele care fac o legătură între alăptare și inteligență sunt cele mai controversate.
Prima conexiune între alăptare și inteligența copilului a fost făcută în 1929, de către Carolyn Hoefer și Mattie Crumpton Hardy și de atunci, numeroase alte studii au corelat punctajele mai mari obținute la testele IQ de faptul că respectivii copii au fost alăptați o perioadă mai îndelungată. Unii specialiști susțin că rezultatele mai bune la testele de inteligență au legătură nu atât cu laptele matern, cât cu genetica: mamele care alăptează au nivel de inteligență ridicat ele însele. Ei spun că educația mamei, venitul familiei și greutatea copilului la naștere sunt alți factori care influențează inteligența copiilor. Alăptarea pare să joace, însă, un rol la fel de important. Un studiu realizat în Brazilia pe aproape 3500 de bebeluși provenind din toate mediile sociale și care au fost alăptați pe o perioadă îndelungată, arată că aceștia au obținut mai târziu în viață rezultate mai mari la testele IQ, au avut un nivel educațional mai ridicat și salarii mai mari. Unul dintre autorii studiului, Dr. Bernardo Lessa Horta, este de părere că laptele matern influențează dezvoltarea creierului prin conținutul ridicat de acizi grași esențiali, oferind astfel un avantaj copiilor celor care au fost alăptați.
Un alt studiu, american, de data aceasta, arată că preșcolarii care au fost alăptați cel puțin 3 luni au cu 30% mai multă materie albă la nivelul creierului – care ajută la o mai bună comunicare între diferite regiuni ale creierului.
Dincolo de studii și cifre, alăptarea are o mulțime de beneficii emoționale pentru tine și bebeluș. Pregătește-te din timp pentru acest proces natural, dar nu întotdeauna lipsit de provocări: ajutorul unui consultant în alăptare este neprețuit în primele săptămâni după naștere! Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață și continuarea ei în paralel cu începerea diversificării, până la doi ani.