Biscuiți cu castraveți, înghețată cu sos chilli și banane cu ketchup. Când Beyoncé a povestit că acestea i-au fost poftele în sarcină, viitoare mame din lumea întreagă s-au simțit mai puțin vinovate că și-au trimis soții la cumpărături în miezul nopții. Poftele în sarcină sunt un subiect încă disputat în comunitatea științifică.
Unii specialiști susțin că poftele în sarcină indică anumite deficiențe nutriționale pe care corpul viitoarei mame încearcă să le corecteze. Alții sunt de părere că dorința pentru combinații ciudate de alimente nu are niciun fundament nutrițional și este doar de natură psihologică. Furtuna de hormoni care caracterizează în special primul trimestru de sarcină ar fi un alt posibil motiv pentru poftele în sarcină.
Când nivelul de dopamină scade, femeile tind să consume alimente care să îl ridice – sunt de părere unii specialiști. Asta explică fanteziile culinare despre mâncăruri pe care înainte de a fi însărcinată, nu le-ai fi avut în meniu.
Teoria conform căreia viitoarele mame poftesc la alimente care să acopere deficiențe nutriționale este și ea larg răspândită. Poftele în sarcină pentru alimente sărate ar indica o deficiență de magneziu, la lactate am pofti pentru că nu avem suficient calciu, iar mâncărurile grase ne-ar plăcea, aparent, din cauza unei deficiențe de acizi grași esențiali.
O cercetare realizată la Universitatea din Connecticut arată că femeile însărcinate preferă gustul acru în trimestrul doi și trimestrul trei de sarcină – ceea ce le-ar ajuta să își diversifice dieta, pentru a obține cât mai mulți nutrienți pentru bebeluș. Același studiu pune preferința pentru alimentele sărate pe seama faptului că, pe măsură ce volumul de sânge crește, nevoia de sodiu este mai mare. La fel, aversiunea pentru alimente amare, raportată de cele mai multe femei în primul trimestru de sarcină are, se pare, un temei ”evoluționist”. Multe plante și fructe toxice au gustul amărui, iar viitoarele mame percep mai pregnant acest gust tocmai pentru a-și feri bebelușul de potențiale ”otrăvuri” – cred specialiștii americani. Așa se explică, spun ei, faptul că aversiunea pentru alimente amare dispare în trimestrul trei de sarcină, când fazele cele mai importante din dezvoltarea fetală s-au încheiat.
Poftele în sarcină – ce spun psihologii
Psihologii contestă, în mare majoritate, concluziile cercetărilor care pun poftele în sarcină pe seama hormonilor și a deficiențelor nutriționale. Dacă organismului i-ar lipsi proteine, de exemplu, de ce mama nu poftește niciodată la linte sau sardine (excelente surse de proteine), ci la costiță (mult mai nesănătoasă)? – se întreabă ei, pe bună dreptate. Poftele în sarcină ar fi, după părerea lor influențate de factori psihologici și de mediu. Mesajele repetate despre ce ar trebui să mănânce viitoarele mame ar sta la baza unora dintre preferințele alimentare în sarcină. La fel, interdicțiile fac ca poftele în sarcină pentru anumite alimente să fie încă și mai puternice. Femeile au pofte în sarcină și pentru că, în mod obișnuit, acestea sunt așteptările celorlalți de la ele și își doresc să nu fie excluse din ”grup” – susțin unii specialiști. Nu în ultimul rând, poftele în sarcină sunt influențate de obiceiurile culturale. Așa se explică de ce femeile americane poftesc la ciocolată în timpul sarcinii, iar cele europene nu – argumentează Daniel Fessler, profesor de antropologie la UCLA. Sau de ce viitoarele mame din Japonia poftesc la orez (aliment pe care îl consumă în mod tradițional foarte des).
Indiferent dacă tu crezi sau nu în poftele în sarcină, important este să nu cedezi celor nesănătoase și să nu acumulezi kilograme în exces pe timpul celor 9 luni. O greutate prea mare în sarcină este un factor de risc pentru multe complicații pentru tine și bebeluș. Preeclampsia, diabetul gestațional, problemele cardiace, apneea , riscul de avort sau naștere prematură , precum și riscul de astm pentru bebeluș sunt legate de o greutate prea mare a mamei în timpul sarcinii.
Poftele în sarcină – alternative sănătoase
Pentru a ține kilogramele sub control și a asigura o bună dezvoltare a bebelușului este important să faci alegeri alimentare sănătoase în sarcină.
Când ți-e poftă de înghețată, poți alege un sorbet fără zahăr sau un iaurt înghețat cu fructe, dacă poftești la produse de patiserie, optează, în schimb, pentru covrigei cu tărâțe sau ulei de măsline. Pofta de sucuri acidulate poate fi păcălită cu un amestec de apă minerală cu suc natural de fructe. Iar bomboanele de ciocolată pot fi înlocuite cu succes cu bomboane raw de banane cu avocado și curmale.
Poftele în sarcină – când sunt periculoase
Dacă ți-e poftă de non-alimente, precum vopsea, cretă sau noroi, mergi imediat la medic. Aceste pofte în sarcină pot fi un indiciu pentru pica, o afecțiune întâlnită în sarcină, caracterizată de dorința de a consuma substanțe fară valoare nutrițională.
Dr. Octavia Puiu
Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Numele sindromului vine de la denumirea latină a coțofenei ( Pica pica ), pasăre cunoscută pentru faptul că e capabilă să mănânce aproape orice