Când mănânci pentru 2 trebuie să te asiguri că meniurile tale nu sunt încărcate caloric, dar sunt bogate, în schimb, în toți nutrienții necesari pentru buna dezvoltare a bebelușului. În perioada sarcinii, Laura Cosoi a acordat o mare importanță alimentației ei și a descoperit acele rețete care să conțină în proporții ideale nutrienții care asigură o bună dezvoltare a bebelușului. Încearcă și tu rețeta de cartofi dulci la cuptor cu fasole neagră, propusă de Laura Cosoi.
Cartofii dulci sunt pe lista superalimentelor în sarcină. Sunt bogați în magneziu, potasiu, calciu și vitamina A. Necesarul de vitamina A în sarcină – 800 micrograme pe zi – poate fi acoperit de o jumătate de cartof dulce copt. Vitamina A este esențială pentru buna dezvoltare a fătului, asigurând creșterea organelor vitale: inimă, plâmâni, ficat, rinichi. Cartofii dulci sunt încărcați și cu fibre, care te ajută să previi constipația în sarcină, o problemă de care se plâng frecvent viitoarele mame.
Vitamina B6, conținută de cartofii dulci, este esențială pentru formarea și funcționarea sistemului nervos al bebelușului, iar unele studii arată că această vitamină este de folos și în prevenirea senzației de greață în sarcină.
Nu în ultimul rând, cartofii dulci acoperă necesarul de vitamina C în sarcină – 90 mg. O jumătate de cartof dulce furnizează o treime din doza zilnică de vitamina C recomandată în sarcină. Vitamina C ajută și la absorbția fierului, prevenind astfel anemia în sarcină.
La rețeta cu cartofi dulci la cuptor și fasole neagră, Laura Cosoi a adăugat și frunze de baby spanac, bogat în acid folic, care previne defectele de tub neural și contribuie la dezvoltarea creierului bebelușului.
Timp de preparare: 25 minute
Ingrediente/2 porții:
- Cartofi dulci 2 bucăți
- 1 conservă fasole neagră
- Ceapă verde
- Kale/ baby spanac
- Sare și piper
- Ulei de măsline
- Lămâie
- Coriandru / pătrunjel
Mod de preparare:
- Pune cartofii la copt pentru cca 20 minute (la 180 grade)
- Spală fasolea în mai multe ape
- Mărunțește ceapa și coriandrul
- Amestecă fasolea cu ceapa, coriandrul, spanacul, zeama de la lămâie, ulei, sare și piper
- Taie cartofii copți în jumătate și adaugă compoziția de mai sus, perfect omogenizată
- Poți servi cu sos de iaurt sau de avocado, după gust
Meniu bogat în: magneziu, betacaroten, antioxidanți, acid folic, fitonutrienți, proteine, carbohidrați