Preocupată de alimentația sănătoasă, Laura Cosoi a avut grijă să aibă în dieta ei de sarcină alimentele care asigură necesarul de nutrienți pentru mamă și bebeluș. Salata de quinoa cu varză de Bruxelles a fost una dintre meniurile preferate de Laura Cosoi atunci când era însărcinată cu primul ei copil. O încerci și tu?
Quinoa a intrat pe lista superalimentelor în dieta de sarcină (LINK ACTIV) în ultimii ani, fiind bogată în proteine, carbohidrați, acizi grași esențiali Omega-3 vitamine din grupul B, calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu și fosfor.
Acidul folic, conținut de quinoa, dar și de varza de Bruxelles, este deosebit de important în primele săptămâni de sarcină, asigurând buna dezvoltare a fătului și prevenind defectele de tub neural. În plus, varza de Bruxelles este o sursă importantă de vitamina C, o jumătate de cană asigurând 65% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru femei.
La rândul ei, mazărea este bogată în fibre, proteine, vitamine, antioxidanți și flavonoide.
Meniul propus de Laura Cosoi este completat nutrițional de spanac (o sursă importantă de fier și vitamina K1) și de dovlecel (bogat în vitamina A).
Cum pregătești rețeta de salată de quinoa cu varză de Bruxelles, propusă de Laura Cosoi:
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente/2 porții
· O cană de varză de Bruxelles
· O cană de mazăre sau de edamame (păstăi tinere de soia)
· 1 dovlecel
· 150 g quinoa
· 2-3 linguri de ulei de măsline/ cocos
· O cană de spanac
· Zeama de la o jumătate de lămâie
· 3-4 roșii cherry
· Ceapă, usturoi (opțional)
Mod de preparare:
· Fierbe quinoa în apă sau în stock de legume, timp de 15-20 de minute.
· Între timp, pune o tigaie pe foc, adaugă uleiul de măsline și varza de Bruxelles.
· Pune, apoi, dovlecelul mărunțit (ceapă și usturoi dacă vrei) și lasă alte câteva minute, să se pătrundă.
· Amestecă bine quinoa cu varza, mazărea, dovlecelul și spanacul
· Adaugă ulei de măsline (sau de cocos), zeamă de lămâie, sare și piper după gust.