Mămică a două fetițe minunate, Laura Cosoi a avut mare grijă de alimentația ei în sarcină. Și nu s-a ferit de combinațiile mai puțin tradiționale pentru mic dejun, prânz sau cină.
Aroma de scorțișoară din budinca de ovăz cu banane pregătită de Laura Cosoi când era însărcinată cu fetița ei cea mare, Rita, dă o savoare aparte acestui fel de mâncare foarte sănătos pentru tine și bebeluș.
Fulgii de ovăz sunt bogați în fier și cupru, şi conţin o doză mare de fibre, importante în sarcină pentru stimularea tranzitului intestinal. Consumul de ovăz te ajută să îţi reglezi ritmul cardiac, poate reduce crampele abdominale, greața și alte probleme gastrointestinale specifice sarcinii.
Bananele sunt bogate în carbohidrați, fibre, magneziu, potasiu, calciu, cupru și seleniu și conțin Omega-3 și Omega-6, acizi grași esențiali pentru buna dezvoltare a fătului. Bananele sunt o importantă sursă de acid folic, reduc senzația de greață, datorită conținutului de vitamina B6 și diminuează edemele grație potasiului pe care îl conțin.
Nu degeaba laudă Laura Cosoi untul de arahide (atenție la alergii, însă!). Acesta este o excelentă sursă de proteine, este bogat în acid folic (100 de g acoperă 60% din necesarul zilnic de acid folic pentru o femeie însărcinată) și furnizează grăsimi bune, mononesaturate, esențiale pentru sănătatea ta și a bebelușului. Nu în ultimul rând, diminuează problemele cu memoria pe care le poți avea în timpul sarcinii, datorită conținutului ridicat de vitamina B3.
Scorțișoara, care dă o savoare aparte budincii propuse de Laura Cosoi, este, la rândul ei, un condiment cu proprietăți speciale. Consumată în cantități mici în sarcină, scorțișoara reglează nivelul de zahăr din sânge, previne diabetul gestațional, are efect antiinflamator și antioxidant.
Timp de preparare: 10 minute
Ingrediente/2 porții
· 2 banane
· 2 linguri unt de arahide
· 1 ¾ căni lapte de migdale
· 1 lingură sirop arțar sau de agave sau miere
· 1 cană fulgi ovăz
· 1 linguriță scorțișoară (vanilie opțional)
· 1 cană mix de fructe uscate (sau fructe de sezon)
Mod de preparare:
1. Fierbe laptele într-o oală medie.
2. Adaugă ovăzul și lasă pe foc mic 1-2 minute, amestecând ocazional.
3. Închide focul și acoperă vasul pentru câteva minute. Apoi, adaugă banana, unul de arahide, scorțișoara și vanilia (dacă pui). Toarnă 1 lingură de sirop de arțar (agave sau miere) dacă vrei să fie puțin mai dulce.
4. Pune în bol și adaugă fructe uscate la final (sau fructe proaspete de sezon).